ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ομορφιά και αντιγήρανση πάνε μαζί

20 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Η ομορφιά με τυπικούς όρους προϋποθέτει ένα αδύνατο, σφικτό σώμα, ένα πρόσωπο χωρίς χαλάρωση και ρυτίδες και πλούσια μαλλιά. Αλλά αν δεν αντιμετωπίσουμε ολιστικά την γήρανση του οργανισμού, τότε όχι μόνο δεν θα τα επιτύχουμε αυτά, αλλά θα έχουμε και πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουμε από μία ρυτίδα στην έξω γωνία του ματιού! 

 Όπως μας εξηγεί η κ. Μαρία Καρδάση, δερματολόγος -αφροδισιολογος, antiaging doctor, "όσο προχωράει η ηλικία, οι θερμίδες θα πρέπει να μειώνονται σε χαμηλότερα πολλές φορές του βασικού μεταβολισμού επίπεδα. Πρέπει να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, για τη φωτογήρανση. Πρέπει να κάνουμε καθημερινή χρήση αντηλιακής κρέμας και να θυμόμαστε ότι το νούμερο ένα σύστημα του οργανισμού για μια επιτυχημένη και ευτυχή μη-γήρανση είναι το μυοσκελετικό".

Στόχος της αντιγήρανσης που εξελίσσεται στις μέρες μας σε ξεχωριστή ειδικότητα, είναι η εξάντληση της δυνατότητας του γονιδίου τόσο σε μακροβιότητα όσο και σε ποιότητα.

Όπως επισημαίνει η κ. Καρδάση, το νούμερο ένα σύστημα του οργανισμού για μια επιτυχημένη και ευτυχή μη-γήρανση είναι το μυοσκελετικό. Η δυνατότητα να κινείσαι ελεύθερα και να αυτοεξυπηρετείσαι είναι το ευχόμενο από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Και πως θα το επιτύχουμε αυτό; Με σωστή διατροφή και άσκηση.

Για την αντιγήρανση σημαντικά είναι κατά την ειδικό:

  1. Μείωση της έκθεσης στον ήλιο.
  2. Όχι στο κάπνισμα.
  3. Πολλά μικρά γεύματα.
  4. Όχι στη κατανάλωση ζάχαρης.
  5. Όχι στα υπέρ αλκοολούχα ποτά.
  6. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες.
  7. Όχι στις αυξομειώσεις του βάρους.
  8. Η άσκηση είναι απολύτως απαραίτητη.
  9. Αισιοδοξία ! Απολαμβάνω το εδώ και τώρα.

Ο επόμενος κανόνας που αναφέρει η γιατρός είναι ότι «όσο λιγότερο τρως, τόσο πιο πολύ θα ζήσεις». Και σε αυτό προσθέτει ότι πρέπει αν δίνουμε μεγάλη σημασία όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε. 

Επισημαίνει η κ. Καρδάση: "Έχει αποδειχτεί ότι όσο προχωρεί η ηλικία, εκτός από τη μείωση των αναγκών του οργανισμού σε ποσότητα, πρέπει να τροποποιηθεί και η ποιότητα των προσλαμβανομένων. Έχουμε αδυναμία πρόσληψης μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων, λόγω της αντίστασης που δημιουργούν τα κύτταρα στην ινσουλίνη, ενώ παράλληλα η αυξανόμενη καταβολική διαδικασία μεγαλώνει τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες. Τέλος συμπληρώνουμε το γεύμα με μικρή ποσότητα καλών ακόρεστων λιπαρών. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες από 1gr μέχρι και 3gr ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος την ημέρα. Η πρότασή μας είναι 60 – 40 -30, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, με προτίμηση στις πρωτεΐνες ψαριού αυγών, πουλερικών και όχι γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποδεσμεύονται αργά μέσα στον οργανισμό. Προτιμούμε λοιπόν λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, λίγα και όχι γλυκά φρούτα. Τα όσπρια έχουν υδατάνθρακα και πρωτεΐνη, όμως το ποσοστό της πρωτεΐνης τους θα πρέπει να ενισχύεται με μια μικρή ποσότητα ζωικής. Τέλος από την κατηγορία του λίπους μικρή ποσότητα ελαιολάδου και ωμών ξηρών καρπών.

Και ως κανόνα τρίτο μας δίνει έναν ακόμα "που πονάει" τους περισσότερους εξ ημών: «Αποφεύγουμε ό,τι είναι αλμυρό και γλυκό. Προτιμούμε ό,τι είναι ξινό, πικρό ή πικάντικο».

Αν αυτά ακολουθούνται από άσκηση με βάδισμα και ενδυνάμωση των μυικών ομάδων, τότε είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη μιας ομορφιάς που θα έχει γερές βάσεις!


Σχετικά Άρθρα