ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμορφα και υγιή πόδια με συγκεκριμένα...βήματα

17 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Τα πέλματα των ποδιών σηκώνουν το βάρος μας, κλείνονται σε στενά παπούτσια και ιδρώνουν, κολλούν μύκητες, ταλαιπωρούνται από χτυπήματα και περπάτημα χωρίς παντόφλες στις παραλίες, και γενικά έχουν πολλούς ... λόγους να είναι το σημείο του σώματος το πιο "αδικημένο".

Όπως εξηγεί ο ποδίατρος-ποδολόγος, Μανώλης Αρβανιτάκης, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που αν τις τηρήσουμε, θα κρατήσουμε υγιή και όμορφα τα πόδια μας σε όλες τις ηλικίες.

Απολέπιση μία φορά την εβδομάδα

Η απολέπιση  θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα επιφανειακά ξηρά κύτταρα του δέρματος, κάνοντάς τα να φαίνονται και να νιώθουν πιο απαλά. Επιπλέον, η ενυδατική σας θα είναι πιο αποτελεσματική όταν απομακρύνετε πρώτα τα νεκρά κύτταρα.  

Ενυδάτωση

Μετά την απολέπιση, σειρά έχει η ενυδάτωση.  Δοκιμάστε μάσκες ποδιών που προσφέρουν απαλά και μαλακά πόδια με μία εφαρμογή  20 λεπτών όπως κάποιες με έλαιο macademia και με 0% αρώματα και χρωστικές ή με έλαιο λεβάντας.  Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε καθημερινά κρέμες ανάπλασης για "σκασμένες" φτέρνες.

Αντιμετώπιση του σκληρού δέρματος

Καταπολεμήστε το σκληρό δέρμα που επιμένει και εξελίσσεται σε σκλήρυνση. Υπάρχουν προϊόντα στα φαρμακεία Με σε μορφή κρέμας κατά του σκληρού δέρματος που ενισχύουν την διαδικασία φυσικής απολέπισης και επαναφέρει την ελαστικότητα σε λίγες ημέρες.

Χρήση αντηλιακού

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν να εφαρμόσουν αντηλιακό και στα κάτω άκρα αλλά αυτό είναι λάθος. Όχι μόνο το δέρμα στα άκρα  σας χρειάζεται προστασία, αλλά τα νύχια είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες και επομένως είναι τόσο ευάλωτα όσο το δέρμα σας. 

Κατάλληλη διατροφή

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο και φούσκωμα στα πόδια. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι οι πιο πιθανό "ένοχοι". Για να διατηρήσετε τα πόδια ωραία, αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πολύ αλατισμένα. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο.

Αφήστε τα νύχια να "αναπνέουν"

Τα νύχια αποτελούν ζωντανό μέρος της ανατομίας σας, χρειάζονται ένα διάλειμμα για να «αναπνέουν» από καιρό σε καιρό, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να είναι υγιή και να απαλλαγούν από χημικά υπολείμματα. Συνιστάται να γίνεται ένα διάλειμμα από το βερνίκι νυχιών περίπου μία φορά το μήνα για λίγες μέρες ως μια εβδομάδα. 

Ξεκούραση των πονεμένων ποδιών

Για να ανακουφίσετε, βυθίστε τα σε  μια λεκάνη με ζεστό νερό  για 2-3 λεπτά και μετά σε μια άλλη λεκάνη με κρύο αλλά όχι παγωμένο νερό για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την εναλλαγή για δύο φορές.


Σχετικά Άρθρα