ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πολλές ρυτίδες σε νεαρές σχετικά ηλικίες, μάς αδικούν...

14 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Acta Psychologica, οι άνθρωποι που έχουν πολλές ρυτίδες ενώ δεν βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, θεωρούνται λιγότερο ευχάριστοι, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά, πόσο σκληρή και επικριτική είναι η σημερινή κοινωνία αλλά και πόσο επιφανειακά αντιμετωπίζουμε τους άλλους ανθρώπους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ζήτησαν από 353 άτομα να αξιολογήσουν εικόνες avatars με και χωρίς ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κρίνουν πόσο ελκυστικό, εγκάρδιο, ευχάριστο, αξιόπιστο, ηθικό και ισορροπημένο φαινόταν το κάθε πρόσωπο. Την ίδια ώρα, τούς ζητήθηκε να αξιολογήσουν το βαθμό στον οποίο κάθε πρόσωπο φαινόταν να εκφράζει ευτυχία, θυμό, θλίψη, φόβο, αηδία και έκπληξη.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: Τα πρόσωπα με ρυτίδες θεωρήθηκαν λιγότερο ελκυστικά, ευχάριστα και αξιόπιστα, ενώ υπήρξε και η αντίληψη σε αρκετούς ότι έδειχναν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Mάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντονότερα για τα γυναικεία πρόσωπα, ενώ τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια σε όλο το ηλικιακό φάσμα των συμμετεχόντων από 18 έως 68 ετών.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι με ταλαιπωρημένο δέρμα αλλά και οι ηλικιωμένοι, μπορεί συχνά να γίνονται αντιληπτοί ως λιγότερο ευχάριστοι για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους και επειδή θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί. Δεδομένου ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι δύσκολο να διορθωθούν, αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις», σημειώνουν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα