ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι αλλαγές στο δέρμα της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση

26 Ιανουαρίου 2020, 09:00

images

Μειωμένη ελαστικότητα, λέπτυνση, ξηρότητα και αυξημένη ευαλωτότητα στις ακτινοβολίες και τη ρύπανση παρουσιάζει το δέρμα της γυναίκας στην εμμηνόπαυση.

Βασικά για όλα φαίνεται να "ευθύνονται" τα οιστρογόνα ή αλλιώς οι γυναικείες ορμόνες. Με την έλευση της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα πέφτουν δραματικά με αποτέλεσμα να ξεκινάει μια πιο γρήγορη διαδικασία γήρανσης όλου του οργανισμού αλλά πιο εμφανώς, του δέρματος,.

Το πρώτο αποτέλεσμα των χαμηλότερων επιπέδων των οιστρογόνων είναι ότι ο οργανισμός παράγει σταδιακά λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν κάνει η γυναίκα κάτι για να αναπληρώσει την έλλειψη (με θεραπείες σε δερματολόγο και πλαστικό χειρουργό αλλά και με την χρήση εξειδικευμένων καλλυντικών) τότε θα δει το δέρμα της να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο!

Μία από τις πρώτες επιδράσεις ορατές ακόμα και με το μάτι είναι ότι το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και λεπτό.

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην συντήρηση των τριχοειδών αγγείων του αίματος στα ενδιάμεσα στρώματα του δέρματος. Όταν μειώνονται όμως λόγω της εμμηνόπαυσης, αρχίζει να ελαττώνεται και η ροή αίματος μέσω των δερματικών τριχοειδών αγγείων, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δέρμα.. 

Αυτές οι ενδογενείς διαδικασίες ωστόσο δεν είναι οι μόνοι "εχθροί" του γυναικείου δέρματος κατά την εμμηνόπαυση:

Το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Σε ό,τι αφορά τον ήλιο, η μείωση στην παραγωγή μελανίνης που είναι η ουσία η οποία προστατεύει την επιδερμίδα, αφήνει μόνο μία επιλογή στις γυναίκες. Να μην εκτίθενται ποτέ χωρίς αντηλιακό στον ήλιο, να φορούν συνεχώς μεγάλο καπέλο, να κάθονται στη σκιά μεγάλης ομπρέλας και γενικά να θεωρούν ότι ο ήλιος δεν είναι πια φίλος αλλά εχθρός!  

Αν δεν προσέξουν, όχι μόνο θα δουν την επιδερμίδα να γερνάει πιο γρήγορα αλλά οι περισσότερες θα εμφανίσουν και πανάδες σε διάφορα σημεία προσώπου, ντεκολτέ και χεριών.

ΠΗΓΗ

MAYO CLINIC

Σχετικά Άρθρα