ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καθαρισμός του προσώπου θέλει τον ...τρόπο του

24 Απριλίου 2020, 16:00

images

Κάποιοι θεωρούν ότι ο καθαρισμός του προσώπου είναι σωστό να γίνεται όπως των χεριών και των ποδιών. Μια πλούσια σαπουνάδα με ζεστό νερό και μετά καλό σκούπισμα με πετσέτα! Μέγα λάθος!

Η επιδερμίδα του προσώπου είναι πιο λεπτή και ευαίσθητη σε σύγκριση με το σώμα. Εκτός αυτού, ελάχιστα μας ενδιαφέρει αν θα προκαλέσουμε ξηρότητα και λεπτές ρυτίδες στην επιδερμίδα των ποδιών μας, αλλά μας ενδιαφέρει πολύ να προστατεύσουμε το πρόσωπό μας από την πρόωρη γήρανση.

Ας δούμε λοιπόν τα do και dont στον καθαρισμό του προσώπου:

Τι δεν χρησιμοποιούμε ποτέ: Απλό σαπούνι, σαμπουάν ή ντουζ και ζεστό νερό. 

Αν θέλουμε να πλύνουμε με νερό το πρόσωπό μας, τότε το κάνουμε με κρύο νερό και με τη χρήση ειδικών "μαλακών" σαπουνιών ειδικά για το πρόσωπο και ειδικά για τον τύπο του δέρματός μας (λιπαρό ή ξηρό).

Ιδανικά όμως δεν πλένουμε το πρόσωπό μας, αν εξαιρέσουμε το νερό που ρίχνουμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε. Το πρόσωπο το καθαρίζουμε με ειδικά γαλακτώματα και λοσιόν και με βαμβάκι. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούμε ρύπους, ιδρώτα, νεκρά κύτταρα αλλά ειδικά οι γυναίκες και το μακιγιάζ.

Και ο καθαρισμός αυτός πρέπει να γίνεται απαραιτήτως πριν πέσουμε για ύπνο το βράδυ, όπως ακριβώς γίνεται και το βούρτσισμα των δοντιών.

Μία ακόμα απαγορευτική κίνηση είναι -αν συνηθίζουμε το ντουζ μας το βράδυ- να χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο τα ίδια προϊόντα με τα οποία λουζόμαστε ή καθαρίζουμε το σώμα μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σαπουνάδες στο πρόσωπο. Κι αν το κάνουμε, πρέπει αμέσως μετά να απλώνουμε στο πρόσωπο μια καλή ενυδατική κρέμα.

Για τα απλά σαπούνια πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία του pH του δέρματος (που επιτρέπει την ύπαρξη περισσότερων βακτηρίων) και μας οδηγεί σε δερματολογικά προβλήματα.

Τέλος, σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε μία μαλακή πετσέτα προσώπου και να σκουπίζουμε το νερό "ταμποναριστά", ακουμπώντας δηλαδή την πετσέτα διακεκομμένα στο δέρμα και μαλακά. Το σκούπισμα του προσώπου δεν μπορεί να είναι σαν το σκούπισμα της πλάτης ή των ποδιών μας... Κι αυτό ισχύει για γυναίκες και άνδρες!

Σχετικά Άρθρα