ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο αντίκτυπος του στρες στο δέρμα και πώς να τον αντιμετωπίσουμε

07 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Το άγχος είναι ο κύριος παράγοντας ψυχοσωματικών προβλημάτων και το δέρμα δεν εξαιρείται από αυτό. Για το λόγο αυτό, είναι υψίστης σημασίας να μάθουμε πώς να ελέγχουμε τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει το στρες στην επιδερμίδα μας.

Ρυτίδες

Παρατηρείτε ξαφνικά περισσότερες λεπτές γραμμές και χαλαρότητα στο δέρμα σας; Το άγχος μπορεί να σάς επηρεάσει σε ορμονικό επίπεδο. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που απελευθερώνεται ως απάντηση στο στρες, είναι ο φυσικός εχθρός του κολλαγόνου, που διασπά το συνδετικό ιστό που κρατά την επιδερμίδα σας σφριγηλή. Αλλά πέρα από την καταστροφή του κολλαγόνου, το άγχος μπορεί επίσης να μάς κάνει να επιμένουμε σε ορισμένες εκφράσεις του προσώπου, οι οποίες τελικά να προκαλέσουν μόνιμες ρυτίδες στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια.

Η λύση είναι να προσέχετε τις εκφράσεις προσώπου σε στιγμές στρες. Εισπνεύστε βαθιά και καθώς εκπνέετε, φανταστείτε το πρόσωπό σας να είναι χαλαρό και λείο. Ο διαλογισμός είναι επίσης χρήσιμος, έστω και αν είναι σύντομος. Παράλληλα, η έλλειψη ενυδάτωσης είναι συνήθως ένας παράγοντας πρόκλησης των ρυτίδων, οπότε φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό κάθε μέρα για να αποτρέψετε τη ξηροδερμία και να αποβάλλετε τις τοξίνες. Για γρήγορη ενυδάτωση, χρησιμοποιήστε έναν ορό που περιέχει υαλουρονικό οξύ, ένα συστατικό που υπάρχει φυσικά στο σώμα σας και συγκρατεί 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Τραβάει ακόμη και την υγρασία από τον αέρα στο δέρμα, ενυδατώνοντας άμεσα και αφήνοντας λάμψη.

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Η λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να σάς αγχώνει, εμποδίζοντάς σας να κοιμηθείτε ήρεμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση υγρού κάτω από το κάτω βλέφαρό σας με αποτέλεσμα να φαίνεται πρησμένο το σημείο αυτό το επόμενο πρωί. Μάλιστα, αν κοιμάστε μπρούμυτα, ενδέχεται το πρήξιμο κάτω από τα μάτια σας, να είναι ακόμη χειρότερο λόγω της βαρύτητας.

Η λύση είναι να κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες. Επειδή το φως από την οθόνη του κινητού σας προσομοιώνει το φως του ήλιου, κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, μια ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αυτή τη μία ώρα, απολαύστε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού για να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε πριν από τον ύπνο. 

Εάν εξακολουθείτε να ξυπνάτε με πρησμένα μάτια το πρωί, κρατήστε το πίσω μέρος ενός κρύου κουταλιού στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας και κάντε μασάζ από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία του ματιού σας. Στη συνέχεια, εφαρμόστε concealer σε ανάποδο τρίγωνο κάτω από τα μάτια σας.


Σχετικά Άρθρα