ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μυστικά για όμορφες φτέρνες το καλοκαίρι

06 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Η ξηρότητα και οι ρωγμές στις άκρες της φτέρνας είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Για άλλους ανθρώπους το πρόβλημα υπάρχει καθόλη τη διάρκεια του έτους ενώ για κάποιους άλλους μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που καταπονούμε τα πέλματα περπατώντας ξυπόλητοι στις παραλίες...

Κατά το χειμώνα, τα κλειστά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν μύκητες στο δέρμα των ποδιών και στα νύχια, λόγω της υγρασίας που δημιουργείται μέσα σε αυτά. Αυτό πολύ συχνά ακολουθείται το καλοκαίρι από ξηρότητα στα πέλματα και στις φτέρνες. Το δέρμα σταδιακά χάνει την ελαστικότητά του και παρουσιάζει τις χαρακτηριστικές ρωγμές...

Εξάλλου, όπως λένε οι ειδικοί, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα είναι πιο επιρρεπή, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι φτέρνες και της υποχώρησης του λίπους που κανονικά υπάρχει στην περιοχή.

Οι γιατροί συστήνουν καθημερινά ένα 10λεπτο ποδόλουτρο, χρήση ελαφρόπετρας ή ειδικής ράσπας για τα πέλματα για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και να μειώσουν το πάχος της κεράτινης στοιβάδας. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθείται από καλή ενυδάτωση με λιπαρές αλοιφές, κατάλληλες για πέλματα.

Η επίσκεψη σε ειδικό για πεντικιούρ μία φορά το μήνα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο βοηθάει εξίσου καθώς την ίδια φροντίδα την δέχονται οι φτέρνες μας από πιο έμπειρα χέρια. Αλλά αν το κόστος είναι δυσβάσταχο για κάποιους, μπορούν να το κάνουν τουλάχιστον μία φορά στο τέλος κάθε καλοκαιριού ώστε να γίνει σωστή περιποίηση των ποδιών μετά από την ταλαιπωρία των διακοπών.

*ευχαριστούμε τον Δρ Χ. Στάμου για τις συμβουλές.


Σχετικά Άρθρα