ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί να αναστραφεί η τριχόπτωση;

17 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Το αν η τριχοφυΐα μπορεί να επανακτηθεί, εξαρτάται από την αιτία της τριχόπτωσης. Ένας δερματολόγος μπορεί να καθορίσει εάν τα μαλλιά ενός ατόμου είναι δυνατό να ξαναβγούν από μόνα τους ή όχι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η τριχόπτωση μπορεί να είναι προσωρινή και να αναστραφεί για τις ακόλουθες καταστάσεις:

-Εάν τα φάρμακα προκαλούν τριχόπτωση, τα μαλλιά μπορεί να αρχίσουν να ξαναβγαίνουν μόλις το άτομο σταματήσει να παίρνει το φάρμακο. Μπορεί να χρειαστούν έως και 18 μήνες για πλήρη εκ νέου ανάπτυξή τους.

-Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκύψει απώλεια μαλλιών λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν επίσης προσωρινή απώλεια μαλλιών περίπου 3 μήνες μετά τον τοκετό.

-Σε ήπιες περιπτώσεις της αυτοάνοσης νόσου γυροειδούς αλωπεκίας, η τριχόπτωση μπορεί να αναστραφεί μετά τη θεραπεία.

- Θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών που μπορεί να αναστραφεί όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία.

- Οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια μαλλιών λόγω άγχους για εβδομάδες έως μήνες μετά από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή μετά από μια σοβαρή ασθένεια.

-Επίσης μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια μαλλιών εάν χάσουν πάνω από 20 κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για να βοηθήσει τα μαλλιά να αναπτυχθούν ξανά, ένας δερματολόγος μπορεί να εκτελέσει μια διαδικασία όπως η ακόλουθη:

Ενέσεις κορτικοστεροειδών σε φαλακρές ή αραιωμένες περιοχές κάθε 4 έως 8 εβδομάδες. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη γυροειδή αλωπεκία.

Η θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας αίματος και την έγχυση του πλάσματος σε φαλακρές περιοχές. Η διαδικασία αυτή των 10 λεπτών είναι απαραίτητη μία φορά το μήνα για ένα τρίμηνο και στη συνέχεια μία φορά κάθε 3 έως 6 μήνες.

Ο δερματολόγος μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φιναστερίδη για να επιβραδύνει την τριχόπτωση και να τονώσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Τα άτομα που αναζητούν μια θεραπεία που θα βοηθήσει στην πρόληψη ή την εκ νέου ανάπτυξη των μαλλιών έχουν πολλές πιθανές επιλογές. Η αποτελεσματικότητα κάθε επιλογής θα διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να εξαρτάται από την αιτία της τριχόπτωσης.

Τέλος, όσοι αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν μια νέα θεραπεία για την καταπολέμησή της.


Σχετικά Άρθρα