ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών να αυξήσει τον κίνδυνο τριχόπτωσης;

12 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Εάν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων -και ιδίως των ανδρών-που ανησυχούν για την απώλεια των μαλλιών, το να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά ίσως να δώσει τη λύση.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, δείχνει ότι η κατανάλωση ακόμη και ενός αναψυκτικού την ημέρα συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο τριχόπτωσης. Η παρουσία αγχωδών διαταραχών, χρόνιων ασθενειών, παχυσαρκίας ή φθοράς των δοντιών, μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην απώλεια αυτή.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, υποστηρίζουν ότι η ανδρική τριχόπτωση (MPHL) αυξάνεται ενώ η ηλικία εμφάνισης συνεχίζει να μειώνεται. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί ήδη από την εφηβεία ή στις αρχές της δεκαετίας των 20, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 50 ετών, οι μισοί από όλους τους λευκούς άνδρες θα έχουν αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η MPHL είναι μια προοδευτική και μη ουλωτική μορφή τριχόπτωσης, η οποία σχετίζεται με παράγοντες όπως η γενετική, το άγχος, ο χρόνος ύπνου, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το ιστορικό ασθενειών, οι σωματικές δραστηριότητες και το κάπνισμα.

Η διατροφή θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξή της και ειδικά οι δυτικές δίαιτες που κατέχουν εξέχουσα θέση στην κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Μάλιστα, έχει υποστηριχθεί ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει οδούς πολυόλης, οδηγώντας έτσι σε τριχόπτωση.

Δεδομένου ότι η τριχόπτωση μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή ψυχολογικής δυσφορίας και χαμηλής αυτοεκτίμησης στους άνδρες, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εξετάσει εάν τα ζαχαρούχα ποτά - όπως αναψυκτικά, χυμοί, ενεργειακά ποτά, γάλα, τσάι και καφές - θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για MPHL, σημειώνοντας ότι το 63% των νέων και το 49% των ενηλίκων στις ΗΠΑ καταναλώνουν αυτά τα ποτά-ροφήματα κάθε μέρα.

Αυτό που διαπίστωσε η ομάδα κατά την ανάλυση των δεδομένων είναι ότι υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και της ανδρικής τριχόπτωσης, ακόμη και με κατανάλωση τόσο χαμηλή όσο ένα ποτό την ημέρα. Επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φάνηκαν να αυξάνουν ακόμη περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι παραπλανητικά.


Σχετικά Άρθρα