ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μόνες ή σε κομμώτρια, το βάψιμο των μαλλιών πρέπει να γίνεται με ποιοτικά προϊόντα

14 September 2020, 16:00

images

Τα τελευταία χρόνια, πολλές μελέτες έχουν απενοχοποιήσει τις βαφές μαλλιών στην εμφάνιση των διαφόρων μορφών καρκίνου αλλά επισημαίνουν ότι οι βαφές πρέπει να είναι επώνυμες, ελεγχόμενες από τις αρμόδιες αρχές και να εφαρμόζονται σε διαστήματα όχι συχνότερα του  απαραίτητου. Οι δε φυτικές βαφές μαλλιών διαπιστώθηκε ότι έχουν εξίσου κάποια επίδραση με τις χημικές ενώ διαδραματίζει ρόλο και το φυσικό χρώμα των μαλλιών, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύεται στο BMJtoday.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως βάφονται μόνες στο σπίτι το 50% των γυναικών και το 10% των ανδρών ηλικίας 40 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι πιο αποτελεσματικές βαφές μαλλιών είναι οι μόνιμοι τύποι και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των βαφών μαλλιών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αν και η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του ΠΟΥ έχει ταξινομήσει ως "πιθανώς καρκινογόνο" την έκθεση σε επαγγελματικές βαφές μαλλιών, δεν υπάρχουν συστάσεις σχετικά με την ατομική χρήση διότι τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ατελή. Και καμία μελέτη δεν έχει καταφέρει να τις συνδέσει άμεσα με καρκίνους.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την πιθανή συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου και της βαφής μαλλιών στο σπίτι, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με 117.200 γυναίκες που αντλήθηκαν από την Nurse’s Health Study στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, μία μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη στην οποία συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία σχετικά με τη χρήση βαφής μαλλιών.

Οι συμμετέχουσες δεν είχαν κάποια μορφή καρκίνου κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν συνολικά για 36 χρόνια. Τα συμπεράσματα δεν κατέδειξαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνων ή θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν μόνιμες βαφές μαλλιών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση.

Ωστόσο, η χρήση μόνιμης βαφής συσχετίστηκε με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος και ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με φυσικά ανοιχτά μαλλιά. Παράλληλα, η μόνιμη χρήση μόνιμης βαφής μαλλιών συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο τριών τύπων καρκίνου του μαστού (αρνητικοί υποδοχείς οιστρογόνου και προγεστερόνης και αρνητικοί ορμονικοί υποδοχείς), καθώς και με καρκίνο των ωοθηκών, με τον σχετικό κίνδυνο να αυξάνεται προοδευτικά με τη σωρευτική έκθεση των γυναικών σε μόνιμες βαφές. Ενώ παρατηρήθηκε, ακόμη, αυξημένος κίνδυνος λεμφώματος Hodgkin, αλλά μόνο για γυναίκες με φυσικά σκούρα μαλλιά.

Κατά τους συγγραφείς, τα ευρήματα «είναι κάπως καθησυχαστικά έναντι των ανησυχιών ότι ατομική χρήση μόνιμων βαφών μαλλιών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή θνησιμότητα». Ωστόσο, προσθέτουν ότι οι θετικοί συσχετισμοί που προέκυψαν για ορισμένους καρκίνους με διαφορετικούς τύπους χρώματος μαλλιού απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Σχετικά Άρθρα