ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λιγότερα λιπαρά για περισσότερα μαλλιά

28 September 2021, 10:00

images

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης από το Tokyo Medical and Dental University, η διατροφή με πολλά λιπαρά που οδηγούν σε παχυσαρκία, μπορεί να σχετίζεται και με την απώλεια μαλλιών σε κάποιους άνδρες αλλά και σε γυναίκες.

Οι Ιάπωνες ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μηχανισμό που δρα στα παχύσαρκα άτομα και έχει επίδραση στο πάχος των τριχών στο κεφάλι. Βρήκαν ότι τα βλαστοκύτταρα στις ρίζες των τριχών επηρεάζονται από τη διατροφή με πολλά λιπαρά και δίνουν "σήματα" φλεγμονής στον εγκέφαλο. Η έρευνα έγινε σε πειραματόζωα αλλά τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Η δημοσίευση της εργασίας έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature και κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών που ασχολούνται με τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας.

"Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ενεργοποιεί τα κύτταρα και οδηγεί σε λέπτυνση των τριχών και τελικά στην απώλειά τους με αποτέλεσμα την αλωπεκία", εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Hironobu Morinaga που σημειώνει επίσης ότι "συγκρίναμε την έκφραση του γονιδίου HFSC σε ποντίκια που είχαν τραφεί φυσιολογικά και σε άλλα, στα οποία είχαμε δώσει τροφή με πολλά λιπαρά. Το πείραμα μάς οδήγησε στη διαπίστωση ότι όσα τρέφονταν με λιπαρά και φυσικά ήταν πιο παχύσαρκα, παρουσίαζαν αλλαγές στο δέρμα και την υφή των τριχών". 

Σχετικά Άρθρα