ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολλαγόνο ή βιοτίνη: Ποιο είναι καλύτερο για το δέρμα;

21 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και συστατικό του συνδετικού ιστού του σώματος, ενώ η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη. Και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών, αλλά δεν είναι σαφές εάν κάποιο από τα δύο είναι αντικειμενικά πιο χρήσιμο.

Το κολλαγόνο βοηθά στο σχηματισμό της εξωκυττάριας μήτρας που δίνει στο δέρμα το σχήμα και τη δομή του. Το σώμα παράγει φυσικά το δικό του κολλαγόνο, αλλά καθώς γερνάει το άτομο, η παραγωγή αυτή επιβραδύνεται. Με τα χρόνια, το κολλαγόνο στο δέρμα αρχίζει να διασπάται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι μπορεί να το αναπαράγει ο οργανισμός μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα να χάσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Η απώλεια κολλαγόνου παίζει ρόλο στην ανάπτυξη λεπτότερου δέρματος και των ρυτίδων, ενώ μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών.

Αντίθετα, η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που το σώμα δεν μπορεί να φτιάξει μόνο του. Για αυτό, λαμβάνεται από τροφές ή συμπληρώματα.

Η βιοτίνη βοηθά διάφορα ένζυμα να μεταβολίσουν τη γλυκόζη, τα λιπαρά οξέα και τα αμινοξέα που δημιουργούν τις πρωτεΐνες. Ως αποτέλεσμα, η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές μολύνσεις.

Εάν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια βιοτίνης, η λήψη της μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος. Διαφορετικά, το κολλαγόνο μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, καθώς υπάρχουν περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι βοηθά στη βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.

Μία συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών το 2019 σχετικά με τα από του στόματος συμπληρώματα κολλαγόνου, υποστηρίζει την ιδέα ότι το κολλαγόνο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος. Η ανασκόπηση περιελάμβανε 11 μελέτες με 805 συμμετέχοντες. Σε οκτώ μελέτες υδρόλυσης κολλαγόνου, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι μπορεί να αναχαιτίσει τη γήρανση του δέρματος, την κυτταρίτιδα, την ξηρότητα του δέρματος και τα έλκη.

Δύο από τις μελέτες εξάλλου, βρήκαν βελτιώσεις στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος με το τριπεπτίδιο κολλαγόνου και μία διαπίστωσε ότι το διπεπτίδιο κολλαγόνου βελτίωσε την εμφάνιση της γήρανσης του δέρματος ανάλογα με την ποσότητα του διπεπτιδίου κολλαγόνου που λάμβανε το άτομο.

Η ανάλυση δεν ανέφερε ανεπιθύμητες ενέργειες και υποδηλώνει ότι το κολλαγόνο θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τη μείωση των σημαδιών γήρανσης. Αντίθετα, καμία τυχαιοποιημένη μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι η βιοτίνη μπορεί να βελτιώσει τις δερματικές παθήσεις.


Σχετικά Άρθρα