ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κόκκινες ελιές στο δέρμα- Τι είναι τα κερασοειδή αιμαγγειώματα;

19 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Οι κόκκινες μικρές ή και λίγο μεγαλύτερες ελίτσες που μπορεί να παρατηρήσουμε στο δέρμα μας συνηθέστερα μετά τα 30 χρόνια, είναι στο 99% των περιπτώσεων καλοήθη αιμαγγειώματα τα οποία δεν χρειάζεται καν να αφαιρέσουμε... Το μόνο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι να μην κάνουμε μόνοι μας διάγνωση. Ένας δερματολόγος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να τα εξετάσει και να μάς καθησυχάσει.

Τα αιμαγγειώματα ελέγχονται με ψηφιακό δερματοσκόπιο με σκοπό να αποκλειστεί η σπάνια περίπτωση να είναι πυογόνα κοκκιώματα ή αμελανωτικό μελάνωμα. Κατά τα άλλα, είναι ακίνδυνα κι αν δεν μεγαλώσουν υπερβολικά ώστε να έχουμε αισθητικό πρόβλημα, τα αφήνουμε στην θέση τους...

Η αιτία που προκαλεί την ανάπτυξή τους δεν είναι σαφής αλλά γνωρίζουμε ότι το αιμαγγείωμα μπορεί να έχει αναπτυχθεί μέσω δύο μηχανισμών: αγγειογένεση ή φλεβογένεση. Κι ως εκ τούτου, σπανίως υποκρύπτουν κάποια κακοήθεια ενώ δεν σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο όπως άλλα σημάδια στο δέρμα.

Όταν αυξηθούν σε αριθμό ή μέγεθος, αν αιμορραγήσουν και όταν εντοπίζονται σε σημεία που χαλούν την εικόνα προσώπου ή σώματος, αλλά και στην σπάνια περίπτωση που αποκρύπτουν κάποια κακοήθεια, τα αιμαγγειώματα αφαιρούνται με πολύ εύκολο τρόπο. Δεν πρέπει λοιπόν να μάς ανησυχούν αλλά -όπως όλα τα ευρήματα στο δέρμα- πρέπει να μάς κινητοποιούν να επισκεπτόμαστε ειδικό γιατρό για διερεύνηση και ιατρική αντιμετώπιση.

Σχετικά Άρθρα