ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κι όμως υπάρχουν και "αόρατα σιδεράκια" δοντιών

11 Δεκεμβρίου 2019, 08:15

images

Επιστημονικά ονομάζονται διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες και χρησιμοποιούνται για να διορθωθεί η κακή σύγκλειση των δοντιών και να αποκτήσουμε ένα ωραίο χαμόγελο.

Κι ενώ πολλοί τους προτιμούν σε σχέση με τα γνωστά "σιδεράκια" τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, έχουν ωστόσο κάποιους περιορισμούς σε ό,τι αφορά το φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα...

Οι νάρθηκες κατασκευάζονται αποκλειστικά για το στόμα και την περίπτωση κάθε ασθενούς με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά την έναρξη της θεραπείας, παίρνετε το πρώτο σετ, τους οποίους εφαρμόζετε στο στόμα σας και αλλάζετε διαδοχικά ανά εβδομάδα περίπου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος γιατρού . Κάθε ένας νάρθηκας που εφαρμόζετε, μετακινεί ελάχιστα τα δόντια σας προς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να προσέχουμε:

Όπως εξηγεί η Δρ Κατερίνα Δούμα- Μιχελάκη, οι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες δεν είναι σχεδιασμένοι για να τους φοράτε όταν τρώτε. Κι αυτό γιατί μετακινούν τα δόντια με πολύ ήπιες πιέσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένη δύναμη. Αν λοιπόν χρησιμοποιούνται και στη μάσηση, οι δυνάμεις αυτές αλλάζουν, με πιθανές αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της θεραπείας. Οι νάρθηκες για να έχουν το ιδανικό αποτέλεσμα στον ιδανικό χρόνο πρέπει να φορεθούν περίπου 22 ώρες κάθε ημέρα.

Όπως αναφέρει η ορθοδοντικός, "οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση ροφημάτων με χρωστικές όταν φορούν τους διαφανείς αφαιρούμενους νάρθηκες, διότι μπορεί εύκολα να τους αποχρωματίσουν ή να δημιουργήσουν πάνω τους κηλίδες". Επίσης πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα πολύ ζεστά ροφήματα, διότι η θερμότητα μπορεί να λυγίσει τους νάρθηκες. Κι ενώ τα κρύα ροφήματα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα, τα ροφήματα με ανθρακικό πρέπει να αποφεύγονται καθώς τα οξέα του ανθρακικού μπορεί να βλάψουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος στη φθορά και την τερηδόνα. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με την κατανάλωση ζάχαρης. Εάν κάποιος δεν αφαιρεί τους νάρθηκες όταν τρώει ένα γλύκισμα, νομίζοντας ότι επειδή είναι μαλακό δεν θα τους βλάψει, διακινδυνεύει την υγεία των δοντιών του, προειδοποιεί η γιατρός. Ο λόγος είναι ότι η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά μπορεί να παγιδευτεί ανάμεσα στους νάρθηκες και στα δόντια, οδηγώντας στην ανάπτυξη βακτηρίων και πλάκας.

Κάτι άλλο που απαγορεύεται είναι η τσίχλα και οι καραμέλες που ενδέχεται να περιέχουν χρωστικές που θα αλλάξουν το χρώμα των ναρθήκων σε κάποιο βαθμό.

Τέλος, το κάπνισμα στους ενήλικες θα κιτρινίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τους νάρθηκες και το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά φτωχό.





Σχετικά Άρθρα