ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κι όμως τα σγουρά μαλλιά είναι «μέτρο» κατά του καύσωνα

20 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και η θερμοκρασία περιβάλλοντος συνεχώς αυξάνεται. Οι γυναίκες και όσοι άνδρες επιλέγουν να έχουν τα μαλλιά τους πιο μακριά, πιθανότατα έχουν σκεφτεί διαφορετικούς τρόπους για να ζεσταίνονται λιγότερο. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ ότι ίσως μπορούν τα μαλλιά να σάς προστατεύουν από την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία;

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αξιολόγησε διαφορετικούς τύπους μαλλιών και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα σγουρά μαλλιά παρείχαν τη μεγαλύτερη προστασία από τη θερμότητα που παράγει ο ήλιος.

Οι ερευνητές θέλησαν να κατανοήσουν το πώς η θερμότητα που παράγεται εξαιτίας της πολύωρες έκθεσης στον καυτό ήλιο μπορεί να έχει κάποια σχέση με τον τύπο των μαλλιών. «Διαπιστώσαμε ότι τα σφιχτά κατσαρά μαλλιά επέτρεψαν στους ανθρώπους να παραμείνουν δροσεροί και να εξοικονομήσουν νερό», είπε η Δρ Nina Jablonski, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Evan Pugh στο Penn State στο University Park της Πενσυλβάνια.

Πρέπει τα μαλλιά να είναι από τη φύση τους σγουρά για να προσφέρουν αυτού του είδους τα πλεονεκτήματα; Σύμφωνα με τα πειράματα, τα μέτρια κατσαρά μαλλιά όντως προσέφεραν κάποια οφέλη, αλλά το κατά πόσο πρέπει να είναι σγουρά τα μαλλιά για να υπάρξει κάποιο όφελος που σχετίζεται με τη θερμότητα είναι κάτι που δεν είναι ακόμη σαφές, σύμφωνα με τη συν-συγγραφέα της μελέτης, Tina Lasisi.

«Άλλοι παράγοντες όπως το μήκος και το στυλ απαιτούν επίσης περαιτέρω μελέτη, αλλά όλες οι περούκες μας είχαν ίνες μαλλιών που είχαν μήκος 8 ίντσες και φοριούνταν χωρίς κανένα ιδιαίτερο styling εκτός από το βούρτσισμα των μαλλιών», αναφέρει.

Αν και είναι εξαιρετικά απίθανο οι διαφορές στην υφή των μαλλιών να επηρεάζουν την επιβίωση στους σύγχρονους πληθυσμούς, ορισμένα από τα ευρήματα συνεχίζουν να έχουν σημασία σήμερα, λέει η Lasisi. «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία κάποιας μορφής προστασίας (από τα μαλλιά ή άλλου είδους) για τη μείωση της υπερθέρμανσης στον ήλιο», καταλήγει.




Σχετικά Άρθρα