ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθαροί πόροι στο πρόσωπο με εντριβές λαδιού: Ισχύει ή είναι μύθος;

15 Απριλίου 2024, 10:00

images

Η επάλειψη και το τρίψιμο με λάδι, είναι μια τεχνική απολέπισης, με στόχο την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων. Ο Anar Mikailov, MD, FAAD, δερματολόγος και συνιδρυτής του Skintensive, υποστηρίζει ότι η μέθοδος αυτή ήταν δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και τώρα φαίνεται να επιστρέφει, όπως κάνουν πολλές τάσεις ομορφιάς, στο TikTok. 

Ουσιαστικά, ξεκινάμε με τριβές με λάδι στο δέρμα. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε με ζεστό νερό και στεγνώνουμε με μία πετσέτα. Μερικές φορές, υπάρχει κι ένα ενδιάμεσο βήμα, όπως η εφαρμογή μιας μάσκας αργίλου ή scrub. Πολλοί από όσους το δοκιμάζουν ενθουσιάζονται από τα αποτελέσματ, καθώς υποστηρίζουν ότι οι τριβές με λάδι, συρρικνώνουν τους πόρους και τους απαλλάσσουν από τα μαύρα στίγματα. Αλλά ο Δρ Mikailov συνιστά να είμαστε επιφυλακτικοί καθώς δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την απολέπιση του δέρματος.

«Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες βασίζονται σε άλλες ατομικές εμπειρίες και όχι σε εμπειρική έρευνα», αναφέρει. «Αυτή η προσέγγιση από μόνη της δεν θα διασπάσει τα νεκρά κύτταρα, αλλά θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με άλφα- (AHAs) ή βήτα υδροξυοξέα (BHAs).

Εάν είστε αποφασισμένοι να δοκιμάσετε αυτό το viral beauty hack, είναι πολύ εύκολο να το κάνετε μόνοι σας. Ουσιαστικά κάνετε τριβές με λάδι για περίπου 5 έως 15 λεπτά και το ξεπλένετε με ένα ζεστό πανί. Ο Mikailov προτείνει τη χρήση ενός καθαριστικού με βάση το λάδι, με λάδι jojoba ή έλαιο σπόρων argan, ώστε να είναι φιλικό προς το δέρμα.

Η Blair Murphy-Rose, MD, FAAD, δερματολόγος στο Laser & Skin Surgery Center της Νέας Υόρκης και κλινικός εκπαιδευτής δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College, συνιστά να χρησιμοποιείτε μικκυλιακό νερό αντί για λάδι, καθώς είναι πολύ πιο ήπιο για το δέρμα και λιγότερο πιθανό να φράξει τους πόρους.

Ωστόσο, η ίδια συμφωνεί με τον Δρ Mikailov και σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τους πόρους είναι να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν με βάση το σαλικυλικό οξύ. «Το σαλικυλικό οξύ είναι μια εξαιρετική επιλογή για τον καθαρισμό των πόρων, καθώς το μοριακό μέγεθος αυτού του οξέος, του επιτρέπει να εισχωρήσει στους πόρους για να καθαρίσει σε βάθος και να διαλύσει το σμήγμα».  

Σχετικά Άρθρα