ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάνουμε τον ήλιο "φίλο" με προστασία σε δύο επίπεδα...

24 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Η πολύωρη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ενοχοποιείται για την εμφάνιση ρυτίδων, πανάδων αλλά και καρκίνου. Κι ενώ ο ήλιος είναι πηγή ζωής και απαραίτητος για την ύπαρξή μας, αν κάνουμε υπερβολές στην έκθεση μπορεί να αποβεί και πηγή προβλημάτων υγείας!

Εκτός από την λελογισμένη έκθεση, την χρήση καπέλου, την παραμονή στη σκιά αλλά και την χρήση αντηλιακών προϊόντων, η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ!

Τα αντιοξειδωτικά όπως είναι οι βιταμίνες Α, Ε και C, και τα φλαβονοειδή επιβραδύνουν τις διαδικασίες της γήρανσης, και καταπολεμούν τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου. Ας δούμε που τα βρίσκουμε:

Η βιταμίνη Α περιέχεται σε ζωικής προέλευσης τροφές όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα αυγά και το βούτυρο. Τα καροτενοειδή, που είναι μορφές προβιταμίνης Α, περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης όπως είναι τα σκούρα πράσινα ή με πορτοκαλί χρώμα λαχανικά, (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, ντομάτα, καρότα, γλυκοπατάτες), και στα φρούτα: βερίκοκο, πεπόνι και άλλα.

Από την άλλη πλευρά, η βιταμίνη Ε μεγιστοποιείται σε συνδυασμό με την βιταμίνη C συμβάλλοντας στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Την βιταμίνη Ε την παίρνουμε κυρίως από το ελαιόλαδο και τα δημητριακά, όπως και ξηρούς καρπούς όπως είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια, και και κάποια πράσινα λαχανικά.

Όσο για την βιταμίνη C υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια), στις ντομάτες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις  κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, στις φράουλες, το ακτινίδιο και αλλού. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα