ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kαλλυντικά από ασυνήθιστα φυσικά συστατικά

12 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Τα περισσότερα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών είναι συνθετικά ή ζωικής προέλευσης. Αλλά όπως όπως μεταδίδει σε δεύτερο κατά σειρά άρθρο του το Horizon The EU Research and Innovation Magazine στο άμεσο μέλλον ίσως βγουν στην αγορά καλλυντικά από ασυνήθιστες φυτικές πηγές...

Ο Heiko Rischer, επικεφαλής φυτικής βιοτεχνολογίας στο VTT που είναι φινλανδικό ερευνητικό κέντρο, προωθούν το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ  έργο InnCoCells για παρασκευή καλλυντικών με βιώσιμο τρόπο.

«Καλλιεργούμε φυτικά κύτταρα και όργανα σε βιοαντιδραστήρες», είπε ο Rischer. «Όμως άλλοι συνεργάτες καλλιεργούν ολόκληρα τα φυτά σε αεροπονία και θερμοκήπια ή στο χωράφι» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και αποκαλύπτει ότι το τελευταίο έργο είναι να παρασκευάσουν καλλυντικά από κόκκους καφέ! Η InnCoCells άλλωστε ερευνά επίσης την παραγωγή καλλυντικών συστατικών από φυτά όπως ο βασιλικός ή το τζίντζερ.

Η αντιγήρανση του δέρματος, η ενυδάτωση, η σύσφιξη, η εξαφάνιση ατελειών τύπου πανάδες, ακόμα και η αντιμετώπιση της ακμής και της υπέρμετρης λιπαρότητας και των ανοιχτών πόρων φαίνεται ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίζεται πολύ πιο "φυσικά". τα καλλυντικά τους μάλιστα είναι στόχος να μην περιέχουν χρωστικές και αρώματα που "επιβαρύνουν" πολλά καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ σήμερα.

«Θα βοηθούσε πραγματικά τον καταναλωτή να κάνει επιλογές. Όταν αγοράζουμε τρόφιμα, υπάρχουν πολλές πληροφορίες στη συσκευασία που βοηθούν τον καταναλωτή. Πρέπει να κάνουμε το ίδιο και για τα καλλυντικά» σημειώνει ο ερευνητής.


Σχετικά Άρθρα