ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγεία του εντέρου συνδέεται με την εμφάνιση εκζέματος στα βρέφη

11 Οκτωβρίου 2023, 10:00

images

Περίπου το 6% των παιδιών παγκοσμίως έχουν έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα. Eνώ ορισμένα παιδιά μπορεί να ξεπεράσουν το έκζεμα, πολλά αντιμετωπίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν στοιχεία που υποδηλώνουν μια σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του εκζέματος κατά τη βρεφική ηλικία, το οποίο μπορεί να παρέχει πιθανές επιλογές πρόληψης και θεραπείας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο mSystems, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν έγκυες γυναίκες λίγες ημέρες πριν τον τοκετό τους. Λήφθηκαν στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό. 

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για τη διατροφή, τη φαρμακευτική αγωγή και την υγεία 112 βρεφών μετά τη γέννησή τους. Οι επιστήμονες ενημερώθηκαν επίσης για τυχόν συμπτώματα εκζέματος και παρακολούθησαν την ανάπτυξη του μικροβιώματος του εντέρου κάθε μωρού συλλέγοντας 9 δείγματα κοπράνων κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής του παιδιού.

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι βρήκαν διαφορές στη σύνθεση και την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής των βρεφών. Επιπλέον, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ότι ο τρόπος με τον οποίο γεννιέται ένα μωρό, το ποια αντιβιοτικά του χορηγούνται κατά τη διάρκεια του τοκετού και το πώς τρέφονται, επηρεάζουν σημαντικά το μικροβίωμα του εντέρου κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής, ενώ διαπίστωσαν ότι ορισμένες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου ενός βρέφους, συνέβησαν ακριβώς πριν διαγνωστούν με έκζεμα.

Μετά την ανασκόπηση της έρευνας, ο Δρ. Peter Lio, κλινικός επίκουρος καθηγητής δερματολογίας και παιδιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο, είπε στο Medical News Today ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν ήδη υπάρχοντα στοιχεία.

«Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σειρά από μελέτες που κατέληξαν σε παρόμοια ευρήματα και αρχίζουμε να κατανοούμε καλύτερα αυτή τη σύνδεση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του δέρματος».

Σχετικά Άρθρα