ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H τοπική χρήση φιναστερίδης καταπολεμά την τριχόπτωση

15 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Περισσότερο από το 50% των ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών, θα εμφανίσουν φαλάκρα σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM). Εάν έχετε βιώσει τριχόπτωση για κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανότατα έχετε ακούσει για μια θεραπεία που ονομάζεται φιναστερίδη - Finasteride. Το φάρμακο αυτό, το οποίο κυκλοφορεί με τη μορφή χαπιού, είναι μια εγκεκριμένη από το FDA θεραπεία για την τριχόπτωση.

«Γνωρίζουμε ότι η φιναστερίδη έχει αποδειχθεί κλινικά αποτελεσματική στο 90% των ανδρών με ανδρική φαλάκρα και περίπου τα 2/3 των ανδρών που λαμβάνουν τακτικά φιναστερίδη συνεχίζουν να βιώνουν αναγέννηση», σημειώνει ο Δρ Furquan Raja, ειδικός χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών.

Ο ίδιος λέει ότι η φιναστερίδη είναι η πρώτης γραμμής μη χειρουργική θεραπεία για ασθενείς που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση ή αραίωση. Εάν κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών, υποστηρίζει ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των υπαρχόντων μαλλιών, κάτι που μπορεί να προσφέρει ένα αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας. Ή, εάν αντιμετωπίζουν πρώιμα στάδια τριχόπτωσης, η φιναστερίδη μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο, ο Raja επισημαίνει ότι είναι νωρίς να σχολιάσουμε εάν η τοπική λύση είναι τόσο αποτελεσματική όσο το χάπι.

«Η τοπική λύση είναι μια σχετικά νέα εφαρμογή και ως εκ τούτου δεν έχουμε δεδομένα τόσο ισχυρά όσο το είδος που έχουμε για το χάπι, το οποίο είναι διαθέσιμο εδώ και δεκαετίες», σημειώνει.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal Of Clinical Pharmacology and Therapeutics το 2014, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εφάρμοσαν 1 ml τοπικού διαλύματος φιναστερίδης στο τριχωτό της κεφαλής τους μία φορά την εβδομάδα, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα με τους άνδρες που έλαβαν 1mg από του στόματος φιναστερίδης για 7 ημέρες.

Στη μελέτη 24 ανδρών με ανδρογενετική αλωπεκία, η DHT του τριχωτού της κεφαλής μειώθηκε κατά 68 έως 75% με τοπική θεραπεία με φιναστερίδη και 62 έως 72% με από του στόματος φιναστερίδη.

Ωστόσο, η Zoë Passam,  σύμβουλος τριχολόγος στο Philip Kingsley υποστηρίζει ότι το στάδιο στο οποίο οι ασθενείς ξεκινούν τη θεραπεία είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

«Εάν η τριχόπτωση είναι μακροχρόνια, είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχει σημαντικός αριθμός βιώσιμων τριχοθυλακίων από τους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν νέα μαλλιά», επισημαίνει.

Για το λόγο αυτό, η τοπική φιναστερίδη θα δράσει καλύτερα εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία νωρίς. Φυσικά, τα αποτελέσματα πιθανότατα θα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Παρ 'όλα αυτά, η Passam είναι αισιόδοξη για την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων. «Ενώ η τοπική φιναστερίδη δεν μειώνει τα επίπεδα DHT στο αίμα όσο από του στόματος λήψη, τα οφέλη για τα μαλλιά φαίνεται να είναι ίσα, αλλά με μειωμένη πιθανότητα παρενεργειών», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα