ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η προστασία έναντι του ήλιου είναι το κλειδί της αντιγήρανσης

02 Ιουνίου 2023, 18:00

images

Eρευνητές μελέτησαν 41 ιατρικά άρθρα από το 1970 έως το 2018 τα οποία εστίαζαν στη γήρανση ανά ενθότητα. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι όλοι οι τύποι δέρματος δείχνουν σημάδια βλάβης από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία  του ήλιου αλλά υπάρχουν σαφώς διαφορές ανά εθνότητα όσον αφορά το ρυθμό της γήρανσης.

Όπως φαίνεται, η μελανίνη κάνει τη σημαντική διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο δέρμα. Έτσι, οι έγχρωμοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δυσχρωμίες του δέρματος. Εξάλλου, οι γενετικές διαφορές στους ινοβλάστες του δέρματος είναι η εξήγηση για το αυξημένο πάχος του δέρματος των Αφροαμερικανών που έχει ως αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα συγκριτικά με τους ανθρώπους της Καυκάσιας φυλής (λευκούς).

Από την πλευρά τους οι Ασιάτες, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν κηλίδες, αλλά αργούν να εμφανίσουν ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Οι Καυκάσιοι συνήθως έχουν πιο λεπτό δέρμα και παρουσιάζουν νωρίτερα ρυτίδες, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος τους και μείωση του όγκου των χειλιών.

«Η γήρανση είναι αναπότρεπτη και κάθε άνθρωπος θα βιώσει διαφορετικά τις αλλαγές στο πρόσωπο και το δέρμα του καθώς περνά ο χρόνος», δηλώνει η Δρ. Vashi και επισημαίνει ότι η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που η ίδια συνιστά για την προστασία από την ακτινοβολία UV για κάθε τύπο δέρματος είναι η καθημερινή χρήση αντιηλιακού.

Σχετικά Άρθρα