ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η προμήθεια με όρους "καλών πρακτικών" γίνεται ο κανόνας για τα συστατικά στα καλλυντικά

31 Μαρτίου 2022, 16:00

images

Η "ηθική προμήθεια" πρώτων υλών γίνεται ο κανόνας για τα φυσικά συστατικά στη βιομηχανία καλλυντικών με την αυξανόμενη χρήση φυσικών συστατικών να κάνει τις εταιρείες και τους προμηθευτές πρώτων υλών να επενδύουν σε προγράμματα ηθικής προμήθειας. Αυτό αναφέρει η Ecovia Intelligence και το Premium Beauty News.

Ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών χρησιμοποιείται πλέον σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Τα φυτικά έλαια, τα λίπη και τα βούτυρα είναι πολύ διαδεδομένα, ενώ πολλά συστατικά παρασκευάζονται πλέον από φυσικές πρώτες ύλες.

-Βιώσιμα φυτικά έλαια

Το φοινικοπυρηνέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στη βιομηχανία καλλυντικών. Περίπου το 20% του φοινικελαίου παράγεται πλέον σύμφωνα με τα προγράμματα βιωσιμότητας. Μεγάλες εταιρείες καλλυντικών έχουν δεσμευτεί να προμηθεύονται μόνο βιώσιμο φοινικέλαιο. Πάνω από 20 φορείς έχουν ενταχθεί στη Δράση για Βιώσιμα Παράγωγα, μια συνεργασία που καθοδηγείται από τη βιομηχανία που ενθαρρύνει την υπεύθυνη παραγωγή και προμήθεια παραγώγων φοινικελαίου. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των χαρτών βιωσιμότητας και των συστημάτων πιστοποίησης φυτικών ελαίων αυξάνεται.

-Βιολογικά συστατικά

Τα βιολογικά συστατικά γίνονται επίσης όλο και πιο δημοφιλή. Η κίνηση οφείλεται εν μέρει στην επιτυχία των κορυφαίων συστημάτων πιστοποίησης COSMOS και Nature. Σχεδόν 40.000 καλλυντικά προϊόντα είναι πλέον πιστοποιημένα σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα. Αρχικά εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη, και στη συνέχεια τα συστήματα πιστοποίησης επεκτάθηκαν στην Ασία και την Αμερική.

Παράλληλα, το λάδι καρύδας, το ελαιόλαδο, το βούτυρο καριτέ, το κακάο, το τεϊόδεντρο και τα αιθέρια έλαια είναι μερικά από τα πιστοποιημένα συστατικά που χρησιμοποιούνται πλέον στα καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης. Προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά φέρουν το σήμα Fair Trade.

Ακόμη, ορισμένα συστήματα πιστοποίησης περνούν από τη βιομηχανία τροφίμων. Το εμπορικό σήμα Vegan Society, που κυκλοφόρησε αρχικά το 1990 για vegan προϊόντα διατροφής, υπάρχει σήμερα σε πάνω από 24.000 πιστοποιημένα καλλυντικά προϊόντα.

Στις ΗΠΑ, το σύστημα πιστοποίησης Non-GMO Project Verified είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σύστημα. Ενώ αρχικά εισήχθη για προϊόντα διατροφής, το σχέδιο έχει υιοθετηθεί από σχεδόν 70 μάρκες καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας. Στην Ασία, η ετικέτα Halal γίνεται όλο και πιο εμφανής, αν και είναι δημοφιλέστερη στην Ινδονησία όπου η κυβέρνηση εισήγαγε πέρσι την υποχρεωτική σήμανση Halal για τα καλλυντικά.

Η Ecovia Intelligence αναμένει ότι ο αριθμός των προγραμμάτων και προτύπων βιωσιμότητας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η αυξανόμενη χρήση φυσικών πρώτων υλών ασκεί πίεση στις εταιρείες καλλυντικών να προμηθεύονται ηθικά και να ακολουθούν τον δρόμο της πιστοποίησης. 

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης θα επιλέξουν προγράμματα βιολογικού, δίκαιου εμπορίου ή βιωσιμότητας για να αποδείξουν ότι πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά ή και κοινωνικά πρότυπα. Άλλοι θα επικεντρωθούν στην ιχνηλασιμότητα για να δείξουν ότι οι πρώτες ύλες τους είναι vegan ή/και Halal, γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, η ηθική προμήθεια γίνεται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της βιομηχανίας καλλυντικών.


Σχετικά Άρθρα