ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η όμορφη και υγιής οδοντοστοιχία είναι παραπάνω από απαραίτητη στην έγκυο

26 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Τα ούλα που ματώνουν δεν είναι μία κατάσταση που μπορούμε να αφήνουμε αθεράπευτη σε καμία φάση της ζωής μας. Στην πιο απλή περίπτωση χρειαζόμαστε έναν καλό καθαρισμό από τον οδοντίατρό μας και την καθημερινή χρήση ενός ειδικού διαλύματος για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας. Στη χειρότερη, ίσως χρίζουμε οδοντιατρικών θεραπειών. Και αν πρόκειται για γυναίκα έγκυο, η προσοχή πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη με συνεκτίμηση του προβλήματος από τον θεράποντα γυναικολόγο και οδοντίατρο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο οδοντίατρος Μιχάλη Καλαϊτζάκης, "σίγουρα έχετε ακούσει να λένε ότι η εγκυμοσύνη καταστρέφει τα δόντια ή ότι το μωρό «τραβάει» το ασβέστιο. Καμία από τις δύο δοξασίες δεν ευσταθεί. Ωστόσο είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η περίοδος της κύησης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς, όπως άλλωστε επιδρά σε όλα τα όργανα του σώματος της μητέρας. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου.

Εκτός από την τακτική παρακολούθηση του μαιευτήρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι επίσης σημαντικό να έχετε τακτικά οδοντιατρικά ραντεβού. Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν τις περιοδοντικές νόσους με την πρόωρη γέννηση και όσα συνεπάγεται. Τα μωρά που γεννιούνται πριν τους εννέα μήνες, έχουν χαμηλότερο βάρος και ενδέχεται να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας, που κάποιες φορές διαγιγνώσκονται από την αρχή κι άλλοτε αρκετά αργότερα στη ζωή τους. Ειδικά στις Η.Π.Α., η πρόωρη γέννηση θεωρείται η υπ' αριθμόν ένα μαιευτική επιπλοκή και γι’ αυτό γίνονται μεγάλες εκστρατείες για την ενημέρωση των γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν την οξύτητα στο στόμα, οδηγώντας σε αύξηση της τερηδόνας. Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης εξαιτίας της λιγούρας και στη μειωμένη προσοχή στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα.

Η Αμερικανική Εταιρεία Περιοδοντολογίας σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι οι έγκυες με περιοδοντική νόσο έχουν έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα και το νεογνό να έχει ελαττωμένο βάρος. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στην προσταγλανδίνη, μια ουσία που εκκρίνεται όταν υπάρχει φλεγμονή. Η προσταγλανδίνη είναι η ουσία που χρησιμοποιείται στις ετοιμόγεννες για την πρόκληση του τοκετού. Εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να αποφεύγεται η ανεπιθύμητη έκκρισή της από τα ούλα στον οργανισμό.

Σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση

Η κακή στοματική υγιεινή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, Αλτσχάιμερ, αναπνευστικές λοιμώξεις και οστεοπόρωση. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη στοματική υγεία. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης».

Τα ούλα είναι κόκκινα, πρησμένα, ματώνουν, κάποιες φορές εμφανίζουν ογκίδια (καλοήθης υπερπλασία του ιστού των ούλων), συχνά επώδυνα. Η «ουλίτιδα της εγκυμοσύνης» συνήθως παρουσιάζεται ανάμεσα στο δεύτερο και τον όγδοο μήνα. Αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινώσει μια χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, να προκαλέσει βλάβες στη στήριξη των δοντιών και να επηρεάσει την εξέλιξη της κύησης. Επιπλέον, τα περιοδοντολογικά προβλήματα που προκαλεί, μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις όπως τα αποστήματα που για την αντιμετώπισή τους απαιτείται αντιβίωση".

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα