ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η γενναιοδωρία μάς ομορφαίνει

07 September 2020, 09:00

images

Την ανατροπή κάνει μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στην οποία το συμπέρασμα είναι ότι για να έχει κάποιος εξωτερική ομορφιά, πρέπει να έχει και ...εσωτερική. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly και τονίζουν ότι η γενναιοδωρία μάς κάνει πιο ελκυστικούς και υγιείς με αποτέλεσμα να δείχνουμε πιο νέοι και ωραίοι!

Με την γενναιοδωρία, το άτομο έχει πολλαπλά οφέλη από τα οποία ξεχωρίζουν η αύξηση της ευτυχίας και της αυτοπεποίθησης αλλά και η καλύτερη σωματική υγεία.

Όπως σημειώνει η Δρ Sara Konrath,μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλανθρωπικών Σπουδών στη Σχολή Φιλανθρωπίας Lilly Family, το πρώτο στο είδος του τμήμα μελέτης της κατανόησης του ανθρωπιστικού έργου και των στρατηγικών που μπορεί να επιτευχθεί, το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, τα οφέλη συνδυάζονται μεταξύ τους.

Και η Δρ Femida Handy από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, με την οποία εξέτασαν μαζί τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες -μία σχετικά με ηλικιωμένους και δύο που ακολούθησαν το δείγμα από τα τέλη της εφηβείας και ως την ενηλικίωση, με τη μία να φτάνει λίγο πριν την τρίτη ηλικία- θέτει τα εξής ερευνητικά ερωτήματα: Αξιολογούνται ως πιο γοητευτικοί όσοι προσφέρουν αφειδώς; Και, αντιστρόφως, είναι πιο ελκυστικοί εμφανισιακά όσοι είναι γενναιόδωροι;

Τόσο στην ομάδα των ηλικιωμένων όσο και των νεότερων , η γενναιοδωρία και η παροχή φροντίδας συνδέθηκαν με υψηλότερα ποσοστά ελκυστικότητας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Handy λέει ότι, παρότι δεν μπορεί να δοθεί μια επαρκής εξήγηση της σχέσης προσφοράς και ελκυστικότητας, οι τρεις μελέτες διακρίνονται από αξιοσημείωτη συνέπεια στο κοινό εύρημα, παρά τη διεξαγωγή τους σε διαφορετικούς χρόνους, με διαφορετικό δείγμα και άλλες ερευνητικές μεθόδους και εργαλεία.

Και η Δρ Konrath προσθέτει ότι η διάλυση του στερεοτύπου που θέλει τους όμορφους ανθρώπους εγκλωβισμένους στη ματαιοδοξία και φιλαυτία τους, από τις μελέτες που αποκάλυψαν ότι όσοι κρίθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί ήταν εξίσου λιγότερο γενναιόδωροι. Επιπλέον, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε προϊόντα ομορφιάς και αισθητικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, πιθανώς να ανακάλυπταν στη φιλανθρωπία τον τρόπο που η εσωτερική τους ομορφιά μπορεί να ανασυρθεί στην επιφάνεια.



Σχετικά Άρθρα