ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φυσική μας μυρωδιά στο "επίκεντρο" νέων αρωμάτων

16 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Όλοι έχουμε ένα μοναδικό άρωμα, ένα φυσικό «κοκτέιλ» που αποτελείται από τη χημεία του σώματός μας αναμεμειγμένη με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε συστηματικά στο δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα μας. Είναι η διακριτική αλλά χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνουμε σε ένα μπλουζάκι ή στα σεντόνια μας.  

Οι εταιρείες καλλυντικών ομορφιάς έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με αρώματα που, είτε προσπαθούν να μιμηθούν τη φυσική μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος, είτε χρησιμοποιούν συστατικά που παίρνουν το ατομικό σας ελιξίριο και το ενισχύουν, αναγνωρίζοντας "την πιθανή γοητεία της εμφιάλωσης ενός αρώματος τόσο εγγενώς δελεαστικό", αναφέρει χαρακτηριστικά το Elle. Το αποτέλεσμα είναι μια ανερχόμενη κατηγορία eau de parfums και eau de toilette  που αναφέρονται ως «skin scents». Όπως μια ενυδατική κρέμα, ένα ενυδατικό χειλιών, ή ένα προϊόν styling που αναδεικνύει τη φυσική υφή των μαλλιών σας, αυτά τα διακριτικά αρώματα στοχεύουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το άρωμα που έχουμε φυσικά επάνω μας.

Τα περισσότερα αρώματα δέρματος είναι απαλές, ελαφριές φόρμουλες που λειτουργούν όπως τα δικά μας φυσικά αρώματα. Η Tania Sanchez, συν-συγγραφέας του Perfumes: The AZ Guide, τα περιγράφει ως κάτι «αρκετά ελαφρύ ώστε οι άνθρωποι να τα θεωρούν όχι ως αρώματα - ξεχωριστές οντότητες που ταξιδεύουν μαζί σου - αλλά ως μέρος του εαυτού σου, που προέρχεται από εσένα».

«Οι άνθρωποι βγαίνουν από τη βαθιά κοινωνική απομόνωση και θέλουν να συνδεθούν συναισθηματικά, κοινωνικά και στενά. Τα αρώματα του δέρματος μπορούν να μάς βοηθήσουν σε όλα αυτά. Τα αρώματα του δέρματος είναι επίσης ουδέτερα ως προς το φύλο. Ορισμένοι ειδικοί στα αρώματα αναφέρουν ένα λόγο για τον οποίο τα αρώματα του δέρματος είναι τόσο ελκυστικά, αποτελούν "φόρο τιμής στην οικειότητα», κάτι που σε πολλούς από εμάς έλειπε εξαιτίας της κοινωνικής απόστασης των τελευταίων δύο ετών... «Η πανδημία έθεσε περιορισμούς στο να είμαστε με άλλους ανθρώπους και περιόρισε την ικανότητά μας να πλησιάζουμε πολύ κάποιον», λέει η Δρ Rachel Herz, νευροεπιστήμονας και ειδικός στην Ψυχολογική Επιστήμη της Όσφρησης. 

«Έτσι, το να λαμβάνετε αυτόν το μυστικό υπαινιγμό της παρουσίας κάποιου παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο οικειότητας που έχει μια σημαντική ψυχολογικά διάσταση τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι άνθρωποι βγαίνουν από βαθιά κοινωνική απομόνωση και θέλουν να συνδεθούν συναισθηματικά, κοινωνικά και στενά» σημειώνει.


Σχετικά Άρθρα