ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στα δόντια

17 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -ή άτμισμα- βλάπτει σοβαρά τα δόντια και τη στοματική υγεία με τρόπους που ίσως δεν γνωρίζετε. Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα αερολύματα που παράγονται μέσω του ατμίσματος επικαλύπτουν τις επιφάνειες των δοντιών και δημιουργούν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηρίων. Πώς, όμως, το άτμισμα επηρεάζει τη στοματική υγεία;

Επίδραση στους σκληρούς ιστούς του στόματος

H προπυλενογλυκόλη, μια κοινή βάση στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αναλύεται σε οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ και προπιοναλδεΰδη. Το πιο σημαντικό πρόβλημα με αυτόν το συνδυασμό συστατικών είναι ότι ''συνεργάζονται'' για να "απομεταλλώσουν" το σμάλτο, το πιο εξωτερικό και σκληρό στρώμα των δοντιών. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει μείωση έως και 27% στη σκληρότητα του σμάλτου λόγω του χρόνιου ατμίσματος. Επιπλέον, αυτές οι ενώσεις είναι και υγροσκοπικές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία.

Μια άλλη βασική ένωση, η γλυκερίνη, η οποία είναι κατά 60% τόσο γλυκιά όσο η σακχαρόζη, συνδυάζεται με ορισμένες γεύσεις που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να αυξήσει τη μικροβιακή προσκόλληση στις δομές των δοντιών κατά 4 φορές. Αυτό βοηθά τον Streptococcus mutans - τον κύριο ένοχο για την τερηδόνα - να προσκολληθεί στο σμάλτο, προκαλώντας ταχεία αφαλάτωση και ανεξέλεγκτες κοιλότητες των δοντιών.

Επίδραση στους μαλακούς ιστούς του στόματος

Η νικοτίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του καπνού, περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα, στερώντας τα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και προκαλώντας ύφεση των ούλων. Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση, πρόσφατες προκαταρκτικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την ίδια επίδραση στους μαλακούς ιστούς που υποστηρίζουν τα δόντια με τα παραδοσιακά τσιγάρα. Επιπλέον, μια ερευνητική μελέτη δύο εβδομάδων σχετικά με την απόκριση των ούλων, όταν οι καπνιστές πέρασαν από το κάπνισμα στο άτμισμα ανακάλυψε μια σημαντική αύξηση στη φλεγμονή των ούλων, καταστρέφοντας την πεποίθηση ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο από τα κανονικά τσιγάρα.

Επίδραση στην οδοντική αισθητική

Αν και το σμάλτο των δοντιών είναι η πιο σκληρή επιφάνεια του σώματος, είναι πορώδες. Επομένως, η νικοτίνη μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από αυτούς τους πόρους και καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με τον αέρα, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να κάνει τα δόντια να κιτρινίσουν. 

Επιπλέον, για ένα άτομο που ατμίζει για χρόνια, οι λεκέδες εισχωρούν βαθιά στο σμάλτο και συχνά φτάνουν στο εξωτερικό στρώμα της οδοντίνης, καθιστώντας δύσκολη την αφαίρεσή τους. Σημειώνεται ότι η έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει πρόσθετους κινδύνους για τη στοματική υγεία.


Σχετικά Άρθρα