ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ατοπική δερματίτιδα κλέβει την ομορφιά αλλά νέα "όπλα" μάς την αποκαθιστούν

18 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Το 20% του γενικού πληθυσμού υπολογίζεται ότι υποφέρει σε ένα βαθμό από ατοπική δερματίτιδα. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού αλλά και σε ενήλικες και όλα δείχνουν ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση, όπως επίσης επηρεάζεται από περιβαλλοντολογικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.

Οι βλάβες μπορούν να εκδηλωθούν σε διάφορα σημεία στο δέρμα. Υπάρχουν όμως περιοχές όπου παρουσιάζονται συχνότερα και μάλιστα ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν κάποιες διαφορές στην εντόπιση τους. Στα βρέφη, τα μάγουλα, οι εξωτερικές πλευρές των άκρων, το τριχωτό κεφαλής είναι συχνά σημεία εμφάνισης των βλαβών. Στους ενήλικες περισσότερο εντοπίζονται στις εσωτερικές πτυχές των άκρων (αγκώνες, γόνατα), στον αυχένα, στο κεφάλι, στο πρόσωπο, ακόμα και στους καρπούς και στην εξωτερική επιφάνεια των ποδιών. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες μορφές αλλεργικών καταστάσεων, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.

Όπως μάς συμβουλεύει ο δερματολόγος - αφροδισιολόγος Δρ Μάρκος Μιχελάκης "σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρώτα απ΄ όλα η σωστή χρήση προϊόντων καθαρισμού και η καθημερινή ενυδάτωση με τα κατάλληλα σκευάσματα, ειδικά σε περιόδους έξαρσης, είναι πολύ σημαντική. Αποφεύγουμε τα πολύ συχνά ντους, το καυτό νερό και προτιμάμε τα ανάλαφρα βαμβακερά υφάσματα. Φυσικά, ανάλογα με την κλινική εικόνα, επιλέγουμε την αντίστοιχη αγωγή. Η τοπική ή ενέσιμη χρήση κορτικοειδών ή ακόμα σε μορφή μιγμάτων που θα περιέχουν και ενυδατικούς παράγοντες, είναι στο πλαίσιο της θεραπείας. Σε περίπτωση φλεγμονής θα πρέπει να συνδυαστεί και η χρήση τοπικών ή συστηματικά χορηγούμενων αντιβιοτικών. Συχνά η λήψη αντιισταμινικών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της φαγούρας. 

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις σκευάσματα που περιέχουν αναστολείς καλσινευρίνης -τα οποία δρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα- μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η φωτοθεραπεία έχει  δοκιμαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις με επιτυχία. Τα νεότερα, πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά σχήματα αφορούν βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή, απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες και στοχεύουν σε συγκεκριμένα σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για τις εκδηλώσεις της νόσου".                                                                                                       

Σχετικά Άρθρα