ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναικομαστία: Ένα ανδρικό πρόβλημα με ψυχολογικές προεκτάσεις

24 Αυγούστου 2022, 16:00

images

Η γενικευμένη, διάχυτη γυναικομαστία με αυξημένη σύσταση λίπους, χωρίς εμφανή όρια αλλά και η γενικευμένη γυναικομαστία, αρκετά προχωρημένη, με εμφανή περίσσεια δέρματος και πτώση της θηλής, είναι δύο καταστάσεις που επιλύονται εύκολα από πλαστικό χειρουργό αλλά δυστυχώς δεν αποφασίζουν εύκολα οι άνδρες να καταφύγουν σε αυτόν. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η λιποαναρρόφηση, με ή χωρίς συνδυασμό αφαίρεσης μαζικού αδένα, μέσω μικρής τομής στη θηλή και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με τοποθέτηση της θηλής σε υψηλότερο σημείο.

Όπως μάς εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, "κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο πλαστικός χειρούργος θα λύσει τυχόν απορίες και θα εξηγήσει ποιος τρόπος αντιμετώπισης ενδείκνυται στη δική σας περίπτωση. Είναι απαραίτητη, όπως σε όλες τις αισθητικές επεμβάσεις, η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρούργου. Εκεί, μετά από ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, θα γίνει μία λεπτομερής κλινική εξέταση και θα πρέπει να αποκλειστούν προβλήματα από το συκώτι, τον προστάτη και η λήψη αναβολικών στερεοειδών, καθώς και άλλων φαρμάκων".

Υπάρχουν διάφορα είδη γυναικομαστίας, ανάλογα με τη σύσταση του αντρικού μαστού σε λίπος και μαζικό αδένα. Ανάλογα με το είδος, διαφέρει και ο τρόπος αντιμετώπισης.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική, είτε με ολική αναισθησία, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Το χειρουργείο διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και αμέσως μετά τοποθετείται ένας ειδικός, ελαστικός επίδεσμος στην περιοχή.

"Εάν η επέμβαση περιλαμβάνει μόνο λιποαναρρόφηση, που είναι και το πιο σύνηθες, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα. Θα έχετε μικρό πρήξιμο και μωλωπισμό, που θα διαρκέσουν περίπου δέκα ημέρες. Το αίσθημα πόνου, διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά περιορίζεται εύκολα με τη χρήση συνηθισμένων αναλγητικών, που θα σας δοθούν φεύγοντας από το νοσοκομείο. Στην περίπτωση της απλής λιποαναρρόφησης, οι τομές είναι πολύ μικρές, 2-3 χιλιοστά και διακρίνονται πάρα πολύ δύσκολα. 

Στην περίπτωση όπου χρειάζεται και αφαίρεση μαζικού αδένα, που δεν γίνεται με λιποαναρρόφηση, αυτό γίνεται μέσω μίας ημικυκλικής τομής, μήκους περίπου 3-4 χιλιοστών, στο περίγραμμα της θηλής. Η τομή αυτή συρράπτεται με απορροφήσιμα ράμματα και λόγω της παρουσίας τριχών στη περιοχή, διακρίνεται πολύ δύσκολα. Στην πολύ σπάνια περίπτωση, όπου η γυναικομαστία είναι πολύ μεγάλη, χρειάζονται τομές έξω από τη θηλή και μπορεί να χρειαστεί παραμονή παροχέτευσης για 24 ώρες", καταλήγει ο κ. Γαϊτάνης.


Σχετικά Άρθρα