ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατροσόφια ή αρχέγονη γνώση; Οι συμβουλές της γιαγιάς για ομορφιά

23 Μαρτίου 2024, 09:00

images

Πλύνε τα δόντια σου με σόδα για να ασπρίσουν. Ρίξε ξύδι στο τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών για να μην έχεις ξηροδερμία και να λάμπουν. Βάλε ασπράδι αβγού στο δέρμα και όταν στεγνώσει, τράβα το να καθαρίσουν οι πόροι... Κάθε περιοχή και κάθε χωριό της Κύπρου και της Ελλάδας έχει τα δικά της "μυστικά της γιαγιάς" για ομορφιά, επούλωση σημαδιών, αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και αισθητικής. Οι νεότεροι τείνουμε να τα απορρίπτουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά μήπως κάποια από αυτά που μεταδόθηκαν στόμα με στόμα, έχουν και επιστημονική βάση;

Κάποια έχουν βάση, βεβαιώνουν γιατροί και αισθητικοί. Για παράδειγμα...

Τι είναι η μαγειρική σόδα; Είναι ανθρακικό νάτριο και όντως βοηθάει στον καθαρισμό, στην απόρριψη κάποιων λίθων από το ουροποιητικό ενώ είναι και αντιφλεγμονώδες. Προσοχή ωστόσο: Η χρήση της πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή.

Επίσης τι προκαλεί το ξύδι στα μαλλιά; Η χρήση του εξισορροπεί το pH του δέρματος και βοηθάει στην εξάλειψη της ξηρότητας και στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό, δίνοντας απαλότητα και λάμψη. Προσοχή ωστόσο: Δεν πρέπει να τρέξει στα μάτια μας ούτε και να το ρίχνουμε στα μαλλιά ενώ είμαστε όρθιοι στο ντουζ. Διότι με τον τρόπο αυτό πηγαίνει παντού στο σώμα και όχι μόνο στα μαλλιά.

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα, δείχνουν ότι συνήθως πίσω από τη δοξασία που μάς περιγράφει η γιαγιά μας χωρίς να μπορεί να την εξηγήσει, υπάρχει κάποια ιστορική μνήμη, μία αλήθεια από το παρελθόν που έφτασε μέχρι τις ημέρες μας πολλές φορές παραποιημένη και χωρίς την επεξήγησή της.

Αν δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι εντελώς αστείο ή εμφανώς επικίνδυνο, μπορούμε να χρησιμοποιούμε την αρχαία αυτή γνώση αφού πρώτα ζητήσουμε τη συμβουλή κάποιου που γνωρίζει χημεία και μπορεί να καταλάβει τη σύνδεση της χρήσης μίας ουσίας με την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας. Το ιδανικό βέβαια είναι πάντα να λαμβάνουμε τη σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Σχετικά Άρθρα