ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα parabens σε καλλυντικά και καθαριστικά

18 Ιανουαρίου 2022, 16:00

images

Ακούγεται συχνά ότι τα parabens είναι επιβλαβή για την υγεία και το δέρμα μας. Τι ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα; Πρώτα απ' όλα, τι είναι τα parabens;

Η δερματολόγος, Δρ Ophelia Veraitch αναφέρει για το θέμα: «Τα parabens είναι μια ομάδα συντηρητικών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε τοπικά φαρμακευτικά προϊόντα. Χρησιμοποιούνται επίσης σε καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης δέρματος, φάρμακα, τρόφιμα και σε έλαια, λίπη, βερνίκια παπουτσιών, υφάσματα και κόλλες. Πέρα από το γεγονός ότι είναι φθηνά για τις μαζικές αγορές, προστίθενται επίσης σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος και καλλυντικών. Τα parabens άρχισαν να προστίθενται στα προϊόντα τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παράταση της διάρκειας ζωής και επίσης για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων/μούχλας κ.λπ. μέσα σε αυτά. Από χημική άποψη, είναι μια σειρά από παραϋδροξυβενζοϊκά ή εστέρες του παραϋδροξυβενζοϊκού οξέος».

Δυστυχώς, δεν αρκεί το να ψάχνετε την επιγραφή "ΠΕΡΙΕΧΕΙ PARABEN" στο μπουκάλι. Όταν πρόκειται να μελετήσετε την ετικέτα του προς αγορά προϊόντος, τα ονόματα που πρέπει να προσέξετε είναι βουτυλοπαραμπέν, μεθυλοπαραμπέν και προπυλοπαραμπέν, γνωστά και ως τα πιο κοινά parabens.

Σύμφωνα με τη Δρ Veraitch, «τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των parabens σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι 19 στις 20 γυναίκες που συμμετείχαν είχαν parabens στον ιστό του μαστού τους. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς έδειξε ότι τα parabens στα προϊόντα αυτά δεν κάθονται μόνο στο δέρμα, αλλά μπορούν να ενσωματωθούν και να παραμείνουν στους ιστούς μας. Από τέτοια δεδομένα έχει δημιουργεί η εικασία ότι τα parabens θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι τα parabens μπορούν να μιμηθούν την επίδραση των οιστρογόνων, τα οποία και πάλι με τη σειρά τους έχουν συνδεθεί με σχηματισμούς καρκίνου και στειρότητα. Τα parabens μπορούν επίσης συχνά να προκαλέσουν δερματικές ευαισθησίες και αλλεργίες. Οι δερματικές ευαισθησίες και οι αλλεργίες εμφανίζονται με την επανειλημμένη έκθεση των parabens στο δέρμα και στη συνέχεια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα αναπτύσσουν αργά αλλά σημαντικά μια ανοσολογική απόκριση όταν τα parabens έρχονται στη συνέχεια σε επαφή με το δέρμα».

Ωστόσο, τα parabens δεν είναι μόνο κακά για τον άνθρωπο, αλλά επηρεάζουν και το περιβάλλον. Η Δρ Veraitch προσθέτει, «Πιστεύεται ότι τα parabens προκαλούν βλάβη στη θαλάσσια ζωή, όπου έχουν βρεθεί μέσα σε θαλάσσια πλάσματα και πιστεύεται επίσης ότι βλάπτουν και σκοτώνουν τα κοράλλια».



Σχετικά Άρθρα