ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Για την ακμή λέμε "ναι" στο δερματολόγο και "όχι" στα γιατροσόφια

28 Νοεμβρίου 2019, 05:20

images

Ούτε τα λεμόνια, ούτε οι σόδες, ούτε οι ειδικές δίαιτες, ούτε η αποφυγή του ήλιου δεν θα μας γλυτώσουν από την ακμή αν δεν βρεθεί και δεν αντιμετωπιστεί η αιτία που μας την προκαλεί... Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μας το προσφέρει μόνο ο εξειδικευμένος γιατρός, κι αν αυτός συμφωνεί, και μία καταρτισμένη αισθητικός που θα βοηθήσει στον βαθύ και ασφαλή καθαρισμό του δέρματος.

Ας δούμε γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τα γιατροσόφια και τις δοξασίες... 

Η μαγειρική σόδα που μας συστήνουν κάποιοι να χρησιμοποιούμε, είναι αλκαλική και διαταράσσει το φυσικό όξινο pH του δέρματος. Το έλαιο καρύδας που προτείνουν κάποιοι άλλοι, δεν βοηθά στην ακμή αλλά ίσως είναι κατάλληλο για το έντονα ξηρό δέρμα. Οι αντισηπτικές κρέμες είναι αποτελεσματικές για τη δημιουργία προστατευτικού φραγμού αν έχουμε γδαρσίματα, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της ακμής ούτε την θεραπεύουν.

Η ακμή οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Τα ανδρογόνα (κάποιες ορμόνες) οδηγούν τους αδένες να εκκρίνουν σμήγμα μέσω μικρών οπών του δέρματος, που ονομάζονται θύλακες. Αλλά, ενώ το σμήγμα προστατεύει κανονικά το δέρμα δημιουργώντας ένα αδιάβροχο στρώμα, η υπερέκκρισή του κάνει πολύ λιπαρή την επιδερμίδα, οι θύλακες γεμίζουν με ένα κολλώδες μείγμα κυττάρων και σμήγματος, δημιουργούνται μαύρα στίγματα και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια εμφανίζοντας τα σπυράκια της ακμής.

Η βαθιά αιτία λοιπόν είναι -στην αρχή τουλάχιστον- ορμονική και σε ένα πιο επιφανειακό επίπεδο είναι και καθαρισμού των πόρων του δέρματος ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια.

Την θεραπεία που ταιριάζει στην δική μας περίπτωση θα την αποφασίσει μόνο ο δερματολόγος που θα μας εξετάσει και θα συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα. 

Είναι μονόδρομος να πάμε πρώτα σε αυτόν τον ειδικό γιατρό και μετά να ζητήσουμε την βοήθεια αισθητικού για πιθανούς καθαρισμούς, να προμηθευτούμε προϊόντα, να αλλάξουμε συνήθειες και γενικά να πράξουμε τα δέοντα για να απαλλαγούμε από την ακμή μας.

ΠΗΓΗ

European Academy of Dermatology and Venereology

Σχετικά Άρθρα