ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

FDA: Θα προτείνει την απαγόρευση κάποιων χημικών προϊόντων που ισιώνουν τα μαλλιά

16 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να προτείνει την απαγόρευση ορισμένων προϊόντων που χρησιμοποιούνται στο ίσιωμα των μαλλιών τα οποία έχουν συνδεθεί με κινδύνους για την υγεία. Η Υπηρεσία σχεδιάζει μία πρόταση -οδηγία που θα απαγορεύει συγκεκριμένα προϊόντα ισιώματος μαλλιών που περιέχουν φορμαλδεΰδη και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες απελευθερώνουν τη φορμαλδεΰδη, όπως μεθυλένιο ή γλυκόλη.

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει εδώ και καιρό, συσχέτιση μεταξύ της χρήσης χημικών προϊόντων που ισιώνουν τα μαλλιά, με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων των ωοθηκών και του μαστού και του καρκίνου της μήτρας, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων και των Λατίνων γυναικών. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 50% των προϊόντων που διαφημίζονται σε μαύρες γυναίκες περιέχουν αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών, σε σύγκριση με περίπου 7% που διαφημίζονται σε λευκές γυναίκες, σύμφωνα με το Harvard TH Chan School of Public Health.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, αποκάλυψε στοιχεία που εντοπίζουν σχέση μεταξύ της χρήσης προϊόντων ισιώματος και του καρκίνου της μήτρας. Μεταξύ σχεδόν 34.000 γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες ηλικίας 35 έως 74 ετών, η μελέτη βρήκε υψηλότερο ποσοστό καρκίνου της μήτρας για όσες ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν χημικά προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών τους προηγούμενους 12 μήνες σε σχέση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Τέλος, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούσαν συχνά χημικά προϊόντα για το ίσιωμα των μαλλιών, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών ήταν περίπου 4%. 

Σε γυναίκες που δεν χρησιμοποίησαν χημικά προϊόντα που ισιώνουν τα μαλλιά τους προηγούμενους 12 μήνες, η μελέτη απέδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της μήτρας μέχρι την ηλικία των 70 ετών άγγιζε ένα ποσοστό περίπου 1,6%.

Σχετικά Άρθρα