ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eυρήματα υποστηρίζουν αξιοπιστία της σπιρονολακτόνης για την ακμή ενηλίκων

23 Μαΐου 2023, 10:00

images

Παρόλο που η ακμή εντείνεται συνήθως όταν είμαστε στην εφηβεία και κατά την ενηλικίωση, είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις στους ενήλικες. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες, έχει ακμή στο πρόσωπο στα 30 της, και εκτιμάται ότι 1 στις 7 συνεχίζει να παλεύει με ατέλειες του προσώπου μέχρι τα 50 της.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν την εξέταση συστημικών θεραπειών, εάν τα τοπικά φάρμακα δεν λειτουργούν ή εάν η ακμή προκαλεί ουλές. Αλλά αυτό συνήθως σημαίνει αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να είναι λιγότερο από τα ιδανικά για μερικούς λόγους.

«Δεν είναι  μόνο πρόβλημα η αντίσταση στα αντιβιοτικά, αλλά τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου με ανεπιθύμητες συνέπειες», αναφέρει η Abigail Waldman, MD, κλινική διευθύντρια του Mohs and Dermatologic Surgery Center στο Brigham and Women's Hospital και δερματολόγος στο Mass General Brigham.

Για τις γυναίκες με συγκεκριμένο τύπο ακμής, μια εναλλακτική λύση θα ήταν ένα φθηνό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης που ονομάζεται σπιρονολακτόνη. Το φάρμακο αυτό εμποδίζει ορισμένες ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή. Βέβαια, στους άνδρες δεν συνταγογραφείται η σπιρονολακτόνη για την ακμή, λόγω των παρενεργειών, καθώς άνδρες έχουν αναπτύξει στήθη κατά τη λήψη του φαρμάκου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Τα αποτελέσματα από την πρώτη μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή για την εξέταση της αποτελεσματικότητας της σπειρονολακτόνης στη θεραπεία της ακμής, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, προσθέτουν υποστήριξη για το φθηνό γενόσημο φάρμακο.

Η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησε 410 γυναίκες άνω των 18 ετών, με μέση ηλικία τα 29, οι οποίες είχαν ακμή που είχε επιμείνει για περισσότερο από 6 μήνες και για τις οποίες τα αντιβιοτικά από το στόμα θα ήταν κανονικά η επόμενη θεραπεία. Οι μισοί επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν σπιρονολακτόνη, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo).

Για τις πρώτες 6 εβδομάδες, η ομάδα της σπιρονολακτόνης λάμβανε 50 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα και στη συνέχεια η δόση αυξήθηκε στα 100 mg την ημέρα μέχρι την εβδομάδα 24.

Οι γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την ακμή και την ποιότητα ζωής τους σχετικά με την πάθηση στην αρχή της δοκιμής και στη συνέχεια στις 12 και 24 εβδομάδες μετά τη θεραπεία τους.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που έλαβαν σπιρονολακτόνη είδαν σημαντική βελτίωση στην ακμή τους μετά από 12 και 24 εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνες που έπαιρναν εικονικό φάρμακο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Miriam Santer, PhD, καθηγήτρια πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστήμιο του  Σαουθάμπτον στην Αγγλία.



Σχετικά Άρθρα