ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνος ο βαθύς καθαρισμός δοντιών και ούλων στο σπίτι

16 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Η τελευταία τάση του Tiktok που σχετίζεται με τα δόντια είναι ο βαθύς καθαρισμός των δοντιών, δηλαδή η αφαίρεση της πλάκας από την οδοντοστοιχία. Αυτά τα βίντεο έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, σύμφωνα με το Allure. 

Με την ξαφνική αύξηση των προβολών τέτοιου είδους βίντεο, πολλοί θεατές αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές να δοκιμάσουν τον καθαρισμό αυτό των δοντιών στο σπίτι....

Ωστόσο, πρόκειται για μία οδοντιατρική διαδικασία που οδηγεί στην εξάλειψη της υπερβολικής συσσώρευσης πλάκας στα δόντια και την πρόληψη της νόσου των ούλων. "Ενώ ένας τυπικός καθαρισμός θα δράσει στην επιφάνεια του δοντιού, η "απολέπιση" πηγαίνει πολύ πιο βαθιά και συνήθως περιλαμβάνει επέμβαση κάτω από τα ούλα", εξηγεί ο αισθητικός οδοντίατρος Brian Kantor.

Στην ερώτηση εάν πρέπει να δοκιμάσετε την απολέπιση των δοντιών στο σπίτι, η σύντομη απάντηση είναι όχι. «Είναι σημαντικό να υπάρχει άριστη στοματική υγιεινή στο σπίτι, αλλά αφήστε το βαθύ καθαρισμό για την επίσκεψη στον οδοντίατρο», λέει ο Δρ. Kantor. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια εύκολη διαδικασία για να δοκιμάσετε τον εαυτό σας, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε ορισμένες σοβαρές επιπλοκές. 

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι ένα λεπτό, χειροκίνητο μεταλλικό εργαλείο με αιχμηρές άκρες που είναι αρκετά ισχυρό για να ξύνει την πέτρα και την πλάκα στα δόντια σας, επομένως, εάν ένα μη εξειδικευμένο άτομο χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία εσφαλμένα στον εαυτό του, μπορεί να προκαλέσει κάποια σοβαρή ζημιά. «Εάν κάνετε καθαρισμό στον εαυτό σας στο σπίτι, θα μπορούσατε να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη στα δόντια και τα ούλα σας, καθώς και πιθανώς να καταστρέψετε ή κατά λάθος αφαιρέσετε στεφάνες, γέφυρες, σφραγίσματα και εμφυτεύματα», προειδοποιεί ο Δρ Kantor.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα οδοντιατρικά εργαλεία απαγορευτικά για να τα χρησιμοποιήσετε μόνοι σας στο σπίτι. Εάν θέλετε να βελτιώσετε με ασφάλεια την προσωπική στοματική φροντίδα στο σπίτι, ο Δρ. Daniel Rubenshtein, επίσης αισθητικός οδοντίατρος, συνιστά να δοκιμάσετε τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία σας επιτρέπουν να καθαρίσετε περαιτέρω τα κενά μεταξύ των δοντιών ή μέρη στα οποία δύσκολα φτάνει η οδοντόβουρτσα και αποτρέπουν τη συσσώρευση.


Σχετικά Άρθρα