ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η ακμή ίδια σε όλους μας;

22 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Το Cutibacterium acnes το βακτήριο που είναι γνωστό ότι προκαλεί την ακμή, είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο σε άτομα με υγιές δέρμα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το μη παθογόνο στέλεχος του C. acnes βελτιώνει την αντίσταση του δέρματος έναντι του βακτηρίου Staphylococcus aureus που προκαλεί λοίμωξη.

Η έκθεση εμφανίζεται στο Microbiology Spectrum της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

«Είναι πιθανό ότι το C. acnes διατηρεί την υγεία του δέρματος αναστέλλοντας κοινά παθογόνα όπως το S. aureus να εισβάλουν στο δερματικό ιστό», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Ayano Tsuru, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Graduate School of Human Life Science, στο Πανεπιστήμιο της πόλης της Οσάκα.

Σε αυτήν την κοινή μελέτη μεταξύ του Πανεπιστημίου της πόλης της Οσάκα και του Πανεπιστημίου της Οκαγιάμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το C. elegans για να διερευνήσουν τις βιολογικές επιδράσεις πολλών στελεχών του C. acnes που απομονώθηκαν από το ανθρώπινο δέρμα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα στελέχη ριβοτύπου (RT) 4 και 8, μια ταξινόμηση των στελεχών βακτηρίων με βάση τους πολυμορφισμούς του rRNA, που συχνά ανιχνεύονται στο δέρμα ατόμων που πάσχουν από ακμή, μείωσαν τη διάρκεια ζωής του νηματώδους, ενώ τα στελέχη RT6 που απαντώνται συχνά στο δέρμα των ανθρώπων χωρίς ακμή, δεν το έκανε.

«Αυτό σημαίνει ότι», εξηγεί η συγγραφέας Yumi Hamazaki, επίσης μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο OCU Graduate School of Human Life Science, «τα στελέχη του C. acnes που προκαλούν ακμή στον άνθρωπο συσχετίζονται με τη λοιμογόνο δύναμη ή τη μείωση της διάρκειας ζωής του C. elegans .

Επίσης, η ανάλυση αλληλουχίας RNA των αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση αποκάλυψε ότι τα στελέχη του C. acnes πίσω από το υγιές δέρμα ενεργοποίησαν μια ομάδα γονιδίων που σχετίζονται με την έμφυτη ανοσία και τις βιολογικές αμυντικές αποκρίσεις στο C. elegans. 

«Περαιτέρω ανάλυση μεταλλαγμάτων γονιδίων νηματωδών», δηλώνει ο καθηγητής Shuta Tomida του Κέντρου Περιεκτικής Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οκαγιάμα, «υποδεικνύει ότι αυτή η αντίσταση στο S. aureus διαμεσολαβείται από τα μονοπάτια TIR-1 και p38 MAPK που είναι υπεύθυνα για την έμφυτη ανοσία και όχι με την καταστολή της ανάπτυξης του παθογόνου S. aureus.

Εστιάζοντας σε ριβοτύπους που σχετίζονται με την απουσία ακμής, αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευεργετικές πτυχές των βακτηρίων της ακμής, τα οποία είχαν μια γενικά αρνητική εικόνα. Όπως λέει η σύμβουλος της μελέτης, Eriko Kage-Nakadai, καθηγήτρια στο OCU Graduate School of Human Life Science, «αυτό μας υπενθυμίζει ότι κατά την αξιολόγηση των βιολογικών επιπτώσεων ορισμένων βακτηρίων, υπάρχει ανάγκη για συζήτηση σε επίπεδο στελέχους».


Σχετικά Άρθρα