ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκυμοσύνη και αλλαγές στην εικόνα σώματος

16 September 2022, 16:00

images

Υπάρχουν στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής μίας γυναίκας που περιλαμβάνουν δραματικές σωματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές, εμπλέκονται σε όλους αυτούς τους φυσικούς μετασχηματισμούς, αλλά οι εμπειρίες από την ανάπτυξη ενός εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τη γέννηση ενός μωρού και το θηλασμό ενός βρέφους μπορεί να έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή της - συναισθηματικά και σωματικά-.

Η έρευνα δείχνει ότι το να μην αισθάνεται μία γυναίκα καλά σωματικά, είναι από τις κυρίαρχες εμπειρίες μετά τον τοκετό. Από τη μία πλευρά, πιθανότατα αυτό να φαίνεται εντελώς λογικό, ενώ από την άλλη, η άποψη ότι «ο ερχομός ενός μωρού υπερέχει όλων των υπολοίπων» φαίνεται να κυριαρχεί στις συζητήσεις για την εγκυμοσύνη και το σώμα των γυναικών, υποδηλώνοντας ότι η δυσαρέσκεια μετά τον τοκετό είναι ένα απλό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Οι γυναίκες αναφέρουν μεγάλη ανησυχία για τις ραγάδες, τις αλλαγές στο στήθος τους και τη συνολική αύξηση βάρους που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη. Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι επιφανειακές.

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει μάλιστα ότι η κακή εικόνα σώματος συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το θηλασμό πριν από τους έξι μήνες και να αναφέρουν μεγαλύτερη αμηχανία για το θηλασμό.

Σαφώς, υπάρχουν πολλές προκλήσεις και επιπλοκές σωματικής και ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Αν και προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν τις σχέσεις μεταξύ εικόνας σώματος και εγκυμοσύνης δεν τείνουν να ρωτούν τις γυναίκες εάν επιθυμούσαν την εγκυμοσύνη τους, πιθανολογείται ότι οι γυναίκες που συμφωνούν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια έρευνα ήταν χαρούμενες που ήταν έγκυες και θα έφερναν στον κόσμο ένα παιδί. Κι όμως, πολλές από αυτές τις γυναίκες πάλεψαν με την εικόνα του σώματός τους και αυτό είχε πραγματικές συνέπειες για την ψυχική και συμπεριφορική τους υγεία.

Γενικώς, υπάρχουν πολλά που οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν όταν πρόκειται για την ικανότητά τους να μείνουν έγκυες, να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους, να γεννήσουν ένα υγιές παιδί και να ανακάμψουν σωματικά και ψυχολογικά από αυτές τις εμπειρίες. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες αξίζουν την αυτονομία του σώματος όταν πρόκειται να αποφασίσουν να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι.



Σχετικά Άρθρα