ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφικοί σύμμαχοι στην περιποίηση του δέρματος

04 Οκτωβρίου 2022, 16:00

images

Το επόμενο μεγάλο βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας, δεν είναι τόσο φουτουριστικό όσο θα περίμενε κανείς. Προερχόμενα από τη γη, τα μέταλλα θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά σε καλλυντικά, αναφέρει το Vogue. «Μετά την πανδημία, έχουμε δει μια εισροή προληπτικών μέτρων για την υγεία και πλήρη εστίαση στην υγεία», αναφέρει η κοσμετολόγος Nausheen Qureshi. «Ακριβώς όπως οι άνθρωποι λαμβάνουν πολυβιταμίνες και άλλα συμπληρώματα για την "εσωτερική" τους υγεία κάθε μέρα, τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν γιατί ένα πλήρες προφίλ μετάλλων και βιταμινών που χορηγούνται τοπικά στο δέρμα είναι επίσης σημαντικό».

Πώς ωφελούν τα μέταλλα το δέρμα; Με απλά λόγια, ενισχύουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, κάτι που με τη σειρά του βελτιώνει την υγεία τους – και η καλή κυτταρική υγεία ισοδυναμεί με καλύτερο, πιο υγιές και όμορφο δέρμα. «Τα κύτταρα του δέρματος επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας μέταλλα», εξηγεί η Qureshi. 

«Μια ανισορροπία ή μείωση οποιουδήποτε συγκεκριμένου μετάλλου, θα σήμαινε δυσλειτουργική επικοινωνία των κυττάρων, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέκρωση κυττάρων». Η τοπική εφαρμογή μετάλλων (τα οποία είναι πολύ μικρά μόρια που μπορούν εύκολα να διεισδύσουν στο δέρμα) έχει επίσης ως αποτέλεσμα βελτιωμένη απορρόφηση και επακόλουθη δράση στα κύτταρα του δέρματος.

Ένα βασικό συστατικό που η Qureshi υποστηρίζει ότι είναι γεμάτο μέταλλα (και βιταμίνες) είναι τα φύκια, επειδή «ήταν ένα από τα πρώτα έμβια όντα που υπήρχαν» και έχει ιδιότητες που είναι γνωστό ότι ωφελούν άτομα με δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, ακμή και έκζεμα. Περιέχοντας υψηλά επίπεδα μετάλλων, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ιώδιο, ασβέστιο και κάλιο, υπάρχει επίσης μια ποικιλία από φύκια στο περιβάλλον, καθώς και «αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρήση τους λόγω της τάσης για φυσική ομορφιά, καθώς και αξιοποίηση φυσικών πρώτων υλών», λέει η σύμβουλος δερματολόγος Anjali Mahto.  

Άλλα εξαιρετικά μέταλλα που πρέπει να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας, περιλαμβάνουν τον κολλοειδή άργυρο και χρυσό, τον ψευδάργυρο, τον χαλκό και το διαμάντι.

Ο κολλοειδής άργυρος είναι γνωστός για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες – βοηθά ιδιαιτέρα στην επούλωση, γι' αυτό συχνά βρίσκεται σε συνθέσεις που αντιμετωπίζουν την ακμή, τη ροδόχρου ακμή ή το δέρμα με τάση για έκζεμα

Επιπλέον, ο κολλοειδής χρυσός «ενεργοποιεί τον κυτταρικό μηχανισμό ανανέωσης του δέρματος, βελτιώνοντας την εμφάνιση των γραμμών, χαλάρωση και απώλεια ελαστικότητας», αναφέρει η ειδικός στην προσωπολογία, Jasmina Vico . «Κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό, ενώ επιβραδύνει την εξάντληση του κολλαγόνου, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και γενικά προάγει το λαμπερό δέρμα». Είναι επίσης εξαιρετικό στο να αποκρούει τους ερεθιστικούς παράγοντες και τα αλλεργιογόνα.

Τέλος, το διαμάντι θα γίνει ο καλύτερος φίλος της επιδερμίδας σας, αφού φωτίζει το δέρμα, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και απολεπίζει απαλά το δέρμα.




Σχετικά Άρθρα