ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δερματολογικός έλεγχος όχι μόνο για ομορφιά αλλά και υγεία...

17 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Ο δερματολόγος μπορεί να εξετάσει το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, το δέρμα, τόσο για καλοήθεις (ελιές) όσο και κακοήθεις αλλαγές (μελάνωμα). Μπορεί επίσης να θεραπεύσει την ακμή, την ψωρίαση, την ατοπική δερματίτιδα αλλά και να εφαρμόσει θεραπείες ομορφιάς που θα κάνουν το δέρμα προσώπου, λαιμού αλλά και σώματος να δείχνει πιο νεανικό. Πόσοι γνωρίζουν ωστόσο ότι μία εξέταση σε δερματολόγο μπορεί να εντοπίσει και ασθένειες όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και αγγεία, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι τα άτομα με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηρό δέρμα, φαγούρα ή δερματικές λοιμώξεις, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μία απλή δερματολογική εξέταση μπορεί να μάς βγάλει από μεγαλύτερες περιπέτειες υγείας.

Κάποια δερματικά προβλήματα που εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη, όπως το acanthosis nigricans, που είναι δερματική διαταραχή η οποία προκαλείται εξαιτίας της αντίστασης στην ινσουλίνη, ποκαλώντας την εμφάνιση σκουρόχρωμων πλακών στις πτυχές του λαιμού, των μασχαλών ή της βουβωνικής χώρας, λαμβάνουν διάγνωση από δερματολόγο. 

Αλλά και η necrobiosis lipoidica, η οποία δημιουργεί κόκκινα εξογκώματα στα κάτω άκρα, που μετατρέπονται σε κηρώδεις ή κίτρινες-καφέ πλάκες, καταλήγουν να δώσουν διάγνωση διαβήτη από... δερματολόγο.

Σχετικά Άρθρα