ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιοχακάρισμα: Η καινοτομία που αποτελεί πηγή νεότητας

18 Μαΐου 2023, 10:00

images

Η αγορά είναι γεμάτη από φάρμακα και κρέμες που δεν απαιτούν συνταγή και για τα οποία οι παρασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι κάνουν το δέρμα να φαίνεται νεότερο με λίγες μόνο εβδομάδες θεραπείας. Παρόλο που μερικά από αυτά λειτουργούν όπως υπόσχονται, υπάρχει κάτι που μπορεί να τα αντικαταστήσει ως η απόλυτη πηγή νεότητας.

Το βιοχακάρισμα (biohacking) είναι μια καινοτομία για την υγεία που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους νέους εκ των έσω, ενθαρρύνοντάς τους να αλλάξουν το σώμα, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους για να απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και ευεξία.

Σύμφωνα με το Hola!, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα άτομα μπορούν να "χακάρουν" τη βιολογία τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Μία από τις σημαντικότερες και πιο γνωστές μεθόδους biohack, είναι η διαλείπουσα νηστεία. Ο κόσμος της τεχνολογίας εισήγαγε επίσης συσκευές που προωθούν το biohacking, συμπεριλαμβανομένων των πολύ δημοφιλών smartwatches και Fitbits, που παρακολουθούν και αποθηκεύουν δεδομένα για το σώμα μας.

Επιπλέον, τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα και ποτά, όπως η κρεατίνη και η καφεΐνη, είναι γνωστά ότι περιέχουν ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απόδοσης του εγκεφάλου. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι ζητούν από τους γιατρούς τους να συνταγογραφήσουν νοοτροπικά φάρμακα εάν έχουν μια ιατρική πάθηση που απαιτεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν βιοχακάρισμα, είναι η διατροφογονιδιωματική. Εδώ, οι άνθρωποι εστιάζουν στο πώς τα γονίδιά τους αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμα. Έρευνα έδειξε πώς μια συγκεκριμένη δίαιτα, σε συνδυασμό με τα γονίδια, μπορεί να επηρεάσει τους κινδύνους για την υγεία ενός ατόμου. Χάρη στη διατροφογονιδιωματική, οι επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν ασθένειες.

Οι άνθρωποι πρέπει να στείλουν ένα δείγμα DNA σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη διατροφογονιδιωματική. Στη συνέχεια, μια ομάδα επιστημόνων θα δημιουργήσει ένα βελτιστοποιημένο σχέδιο διατροφής.

Σημειώνεται ότι, άτομα που ενδιαφέρονται για τη διατροφογονιδιωματική αλλά αρνούνται να μοιραστούν το DNA τους για λόγους ασφαλείας, μπορούν να αρχίσουν να δοκιμάζουν bulletproof καφέ, ένα ρόφημα δημοφιλές στη δίαιτα Κέτο, αναμειγνύοντας βιολογικό καφέ, λάδι MCT και βούτυρο. 

Ένα φλιτζάνι από αυτό το παρασκεύασμα λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι και να προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ υποστηρίζεται από κάποιους ότι έχει θετικό αντίκτυπο ακόμα και  στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.



Σχετικά Άρθρα