ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βασικές γνώσεις πριν χρησιμοποιήσετε ρετινόλη και ρετινοειδή

05 September 2023, 09:00

images

Η ρετινόλη - μαζί με άλλα ρετινοειδή, όπως το ρετινοϊκό οξύ και ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας - είναι ουσιαστικά παράγωγα της βιταμίνης Α, η οποία είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά του σώματος για την ενίσχυση του κυτταρικού κύκλου. «Προστίθεται σε προϊόντα περιποίησης για να προωθήσει την ανανέωση του δέρματος, να φωτίσει τον τόνο του δέρματος, να μειώσει την ακμή και να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί η δερματολόγος της Νέας Υόρκης Whitney Bowe, MD. 

Ακολουθούν συμβουλές για να εντάξετε τα ρετινοειδή στην καθημερινότητά σας ώστε να σας προσφέρουν φρέσκια επιδερμίδα:

Ξεκινήστε στα μέσα της δεκαετίας των 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30. 

Τα 30 θεωρούνταν για χρόνια η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή της ρετινόλης στη ρουτίνα κάποιου, αλλά πολλές γυναίκες ξεκινούν νωρίτερα, με κίνητρο τα πρώιμα σημάδια γήρανσης, όπως οι φακίδες από τον ήλιο ή τα πόδια της χήνας, ή απλά την ανυπομονησία τους να ξεκινήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις πιο πρόσφατες μεθόδους και φόρμουλες — ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του δερματολόγου τους.

Χρησιμοποιήστε ρετινόλη μόνο τη νύχτα και φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα.

«Αν και τα ρετινοειδή δεν είναι φωτοτοξικά, που σημαίνει ότι δεν αντιδρούν με το ηλιακό φως για να προκαλέσουν έγκαυμα στο δέρμα, πολλά από αυτά διασπώνται όταν εκτίθενται σε ακτίνες UV», εξηγεί η Bowe. «Έτσι η εφαρμογή του ρετινοειδούς σας το πρωί, μπορεί να το καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό και ένα υψηλής ποιότητας ρετινοειδές μπορεί να είναι αρκετά ακριβό.

Προσέξτε τις παρενέργειες.

Ενώ ορισμένες παρενέργειες, όπως ο ήπιος ερεθισμός, η ξηρότητα και η ευαισθησία στον ήλιο, είναι φυσιολογικές καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται στο ενεργό συστατικό, το έντονο ξεφλούδισμα, η ερυθρότητα και το κάψιμο δεν είναι φυσιολογικά - και εκείνοι με ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα ή που αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως ροδόχρου ακμή ή έκζεμα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη ρετινόλη ή να την αποφεύγετε εντελώς.

Μην περιορίζεστε στο πρόσωπο.

Τέλος, όταν εφαρμόζετε ένα ελιξίριο με έγχυση ρετινόλης, μην παραμελείτε το λαιμό ή το ντεκολτέ σας, σημεία τα οποία είναι περιβόητα για την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης, αλλά συχνά παραμελούνται.

Σχετικά Άρθρα