ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοί είναι οι φωτότυποι του ανθρώπινου δέρματος

08 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται πια εδώ, και την ανάγκη μας να χαρούμε τις εξοχές και την θάλασσα πιο μεγάλη παρά ποτέ λόγω της περιόδου καραντίνας που ζήσαμε, είναι ανάγκη να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο δέρμα μας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Κι αυτές προκύπτουν βασικά από τον φωτότυπο στον οποίο ανήκουμε.

Ο φωτότυπος έχει να κάνει με το ποσοστό μελανίνης που διαθέτει το κάθε δέρμα και υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι που καθορίζουν πόσο "αντέχουμε" τον ήλιο.

Φωτότυπος 1: Σε αυτόν ανήκουν όσοι έχουν πολύ λευκό δέρμα με φακίδες και κόκκινα μαλλιά. Η ομάδα αυτή δεν έχει παρά ελάχιστη μελανίνη και πρέπει να προστατεύεται καλοκαίρι και χειμώνα και χρειάζονται αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+). Χρήσιμο είναι επίσης να μην εκτίθεται σε ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες, να φοράει πάντα καπέλο και να είναι πάντα κάτω από παχιά σκιά.

Φωτότυπος 2: Σε αυτόν τον τύπο ανήκουν όσοι έχουν ανοιχτόχρωμα δέρματα, ανοιχτόχρωμα μάτια και ξανθά μαλλιά. Και αυτοί πρέπει να τηρούν τις οδηγίες της ομάδας 1 με εφαρμογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).

Φωτότυπος 3: Σε αυτόν τον τύπο ανήκουν όσοι έχουν καστανά δέρματα που άλλοτε μαυρίζουν όταν κάνουν ηλιοθεραπεία κι άλλοτε μπορεί να παρουσιάσουν έγκαυμα. Πρέπει να φορούν όλο το καλοκαίρι αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

Φωτότυπος 4: Σε αυτόν τον τύπο ανήκουν όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα, μαυρίζουν πιο εύκολα και σπάνια καίγονται. Επειδή καίγονται πιο δύσκολα ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να πάθουν μελάνωμα. Οπότε οφείλουν να προσέχουν τον εαυτό τους και να μην κάνουν υπερβολές.

Φωτότυπος 5: Σε αυτόν ανήκουν οι μελαχρινοί που μαυρίζουν πολύ εύκολα και δεν θυμούνται να έχουν πάθει ποτέ έγκαυμα. Και σε αυτούς όμως, όταν κάνουν ηλιοθεραπεία συνίσταται αντηλιακό με προστασία SPF 30.

Φωτότυπος 6: Εδώ ανήκουν όσοι έχουν πολύ σκούρα δέρματα, που δεν κάνουν ελιές μετά την έκθεση στον ήλιο. Χρειάζεται όμως προσοχή διότι οι υπερβολές πάντα βλάπτουν. 

Επίσης σημαντικό είναι να προσέχουν οι άνθρωποι των πόλεων που εργάζονται σε γραφεία ώστε να μην εκτίθενται απότομα στην ηλιακή ακτινοβολία. Δηλαδή από εκεί που δεν τους βλέπει σχεδόν καθόλου ο ήλιος, να πηγαίνουν μία εβδομάδα διακοπές και να κάθονται για ηλιοθεραπεία από το πρωί ως το απόγευμα. Η απότομη έκθεση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σχετικά Άρθρα