ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η κίνηση- ματ για υγιή και ωραία δόντια

02 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε βράδυ και φροντίζουμε να αποφεύγουμε τα γλυκά για να τα διατηρήσουμε γερά μέχρι την τρίτη ηλικία. Αλλά κάποιοι πετυχαίνουν το στόχο τους και κάποιοι άλλοι, όχι. Ας δούμε γιατί...

Καταρχάς τα δόντια πρέπει να πλένονται κάθε 12 ώρες ανεξαρτήτως αν έχουμε φάει ή όχι. Διότι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι γύρω στις 10 ώρες μετά το βούρτσισμα, τα βακτήρια που ζουν στο στόμα μας, αναπτύσσονται σε μεγάλη συγκέντρωση απειλώντας την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Κάτι πολύ σημαντικό είναι επίσης να βουρτσίζουμε τα δόντια μετά το φαγητό και όχι πριν από αυτό. Διότι κάποιοι πλένουν τα δόντια τους μόλις ξυπνήσουν το πρωί και μετά...τρώνε πρωινό! Ή βουρτσίζουν τα δόντια μετά το δείπνο και μετά τρώνε μερικούς ξηρούς καρπούς ή ένα φρούτο πριν πάνε για ύπνο... Ειδικά το βράδυ, είναι σημαντικό το βούρτσισμα των δοντιών να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνουμε πριν ξαπλώσουμε.

Μία κίνηση -ματ είναι οι τακτικές, προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μία φορά το χρόνο για όσους δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και κάθε 6 μήνες για όσους κάνουν πολλή πέτρα ή έχουν άλλα προβλήματα. Η τακτική εξέταση από οδοντίατρο από την εφηβική κιόλας ηλικία, θα μάς γλυτώσει από πολλά δεινά καθώς προλαμβάνει κάθε πρόβλημα σε πρώιμο στάδιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ομορφιά, είναι φρόνιμο να αποφεύγουμε τα ποτά, τα φαγητά αλλά και άλλες συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, που κιτρινίζουν τα δόντια μας. Το κόκκινο κρασί, ο καφές, οι σοκολάτες, είναι μερικά από αυτά που αποχρωματίζουν τα δόντια. Η λύση είναι να τα βουρτσίζουμε καλά μετά από επαφή με αυτές τις χρωστικές, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αν για παράδειγμα πίνουμε 3-4 καφέδες την ημέρα!

Σχετικά Άρθρα