ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος

11 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Το υγιές δέρμα αποτελεί ένα στόχο που θέλουμε όλοι κι όλες να πετύχουμε, κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διατροφής. Τα θεμέλια μιας καλής δίαιτας, που μπορεί να αποφέρει διάφορα οφέλη για το δέρμα, είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα υγιή λίπη, οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας και η επαρκής ενυδάτωση. Ποια θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν όμως άμεσα στην υγεία του δέρματος;

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα μας – οι οποίες έχουν συνδεθεί με την ταχεία γήρανση, καθώς και με σοβαρές ασθένειες και χρόνιες φλεγμονές-. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνετε τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε από τα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορούν να βρεθούν σε τροφές με έντονα χρώματα, όπως κόκκινες πιπεριές, μελιτζάνες, μπρόκολο, ντομάτες, κόκκινα μούρα, σκούρα σταφύλια, κεράσια, ακόμη και κακάο και μπαχαρικά.

Βιταμίνη Ε

Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα, η βιταμίνη Ε, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Επίσης, βοηθά στην προστασία των αποθεμάτων κολλαγόνου και ελαστίνης μας, για πιο σφριγηλό δέρμα. Εμπεριέχεται σε ηλιόσπορους, αμύγδαλα, σολομό, φουντούκια, μπρόκολο, σπανάκι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο – συν του ότι απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με μια καλή δόση βιταμίνης C-. Δοκιμάστε μια πράσινη σαλάτα σολομού με στυμμένο χυμό λεμονιού ή ένα πορτοκάλι και μια χούφτα αμύγδαλα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό και τη σύνθεση κολλαγόνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τα τριάντα και μετά. Λάβετε τη βιταμίνη C μέσω τροφών όπως πιπεριές, φράουλες, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, σπανάκι, ακτινίδια, κράνμπερι και κεράσια.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα Ω3 λιπαρά οξέα μπορούν να αποβούν θαυματουργά για το δέρμα. Ως αντιφλεγμονώδη, είναι εξαιρετικά για τη διατήρηση της ηρεμίας του δέρματος και ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα με παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα. Βρείτε τα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λιναρόσπορους, καρύδια, βιολογικά αυγά ελεύθερης βοσκής και λιπαρές πηγές ψαριών, όπως ο σολομός και το σκουμπρί.

Ψευδάργυρος

Ένα από τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία και θρεπτικά συστατικά για το δέρμα, ο ψευδάργυρος, ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων φλεγμονωδών βιοδεικτών κι ενισχύει που σχηματίζει το εξωτερικό στρώμα της επιφάνειας του δέρματος. Αναδομεί και διεγείρει το κολλαγόνο, το οποίο αποτρέπει τα σημάδια γήρανσης και τις βλάβες του δέρματος που προκαλούνται από εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες. Βοηθά επίσης στην αποκατάσταση των ουλών. 

Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα οστρακοειδή, τα αυγά, το άπαχο κόκκινο κρέας, οι σπόροι κολοκύθας, οι φακές, τα ρεβίθια, τα μαύρα φασόλια, το γιαούρτι, τα κάσιους και οι σπόροι κάνναβης.


Σχετικά Άρθρα