ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή: Με πολλές μεθόδους για όλες τις περιπτώσεις

20 Απριλίου 2022, 18:00

images

Μετά τη μαστεκτομή, η γυναίκα αισθάνεται ότι έχει χάσει τη θηλυκότητά της αλλά και τον τρόπο που ντύνεται και προβάλει το προσωπικό της στυλ. Η προσήλωσή της ωστόσο πρέπει να είναι μόνο στην πλήρη αποκατάσταση της υγείας της, καθώς η αισθητική αποκατάσταση του μαστού γίνεται σήμερα πιο εύκολα και αποτελεσματικά με διάφορες μεθόδους πλαστικής χειρουργικής. 

Όπως μάς εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, "η επέμβαση για την αποκατάσταση από μαστεκτομή δεν επηρεάζει τις εξετάσεις για τυχόν υποτροπή, ούτε προκαλεί μεταστάσεις, ενώ δίνει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Πλέον, σχεδόν κάθε γυναίκα μετά από μαστεκτομή, μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση για αποκατάσταση μαστού μετά τις ειδικές θεραπείες, δηλαδή μετά από διάστημα περίπου 7 μηνών".

Ο γιατρός συμπληρώνει μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η αποκατάσταση μαστού γίνεται ακόμα και άμεσα, δηλαδή στην ίδια επέμβαση μετά την μαστεκτομή αλλά αφού έχει γίνει πλήρης διερεύνηση του άλλου μαστού.

"Στατιστικά, τόσο η ψυχολογία, όσο και η καθημερινότητα των γυναικών μετά από αποκατάσταση μαστού, είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με όσων αποφασίζουν να ζήσουν χωρίς αισθητική αποκατάσταση", σημειώνει ο κ. Γαϊτάνης.

Μέθοδοι αποκατάστασης 

Αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης

"Μπορεί να γίνει σε περιπτώσεις όπου η μαστεκτομή άφησε αρκετό δέρμα για να χωρέσει την προσθήκη σιλικόνης και είναι η πιο απλή μέθοδος που εφαρμόζεται, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει χώρος και δέρμα για να καλύψει το ένθεμα.

Όταν δεν υπάρχει αρκετό δέρμα προκειμένου να τοποθετηθούν τα ενθέματα σιλικόνης, θα πρέπει να προηγηθεί μία επέμβαση με χρήση διατατήρων δέρματος, οι οποίοι θα δημιουργήσουν την περίσσεια δέρματος που απαιτείται.

Μερικούς μήνες μετά, και όταν πλέον η διάταση του δέρματος έχει φτάσει στον επιθυμητό βαθμό, θα ακολουθήσει η επέμβαση κατά την οποία θα αφαιρεθεί ο διατατήρας και στη θέση του θα τοποθετηθεί ένθεμα σιλικόνης. Προκειμένου να μην γίνουν δύο επεμβάσεις, πολλοί γιατροί προτιμούν τα ενθέματα τύπου becker τα οποία είναι ενθέματα και διατατήρες μαζί.

Οι διατατές δέρματος χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο, αποφεύγοντας έτσι το πρόβλημα της δημιουργίας κάψας. Αυτοί είναι μικροί σάκοι από σιλικόνη, που γεμίζουν με φυσιολογικό ορό, σιλικόνη ή συνδυασμό από τα δύο και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα που απομένει. Μέσω μιας βαλβίδας, γεμίζονται με μία σύριγγα με πολύ λεπτή βελόνα, περίπου κάθε εβδομάδα, ώστε να διατείνονται βαθμιαία.

Με τον τρόπο αυτό, το δέρμα μεγαλώνει σιγά-σιγά, λόγω των ελαστικών ιδιοτήτων του, έτσι ώστε το μέγεθος του μαστού να είναι αρχικά μεγαλύτερο από το επιθυμητό και αφήνεται έτσι για 6 περίπου εβδομάδες. Τότε αφαιρείται ορός για να επιτευχθεί συμμετρία στο μέγεθος και με μία μικρή επέμβαση αφαιρείται η βαλβίδα.

Αποκατάσταση με κρημνούς

Όταν το δέρμα είναι πολύ τεντωμένο και λεπτό μετά την μαστεκτομή, ιδιαίτερα εάν έχει αφαιρεθεί και ο θωρακικός μυς, τότε η αποκατάσταση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας γειτονικούς ιστούς. Έτσι, με ειδικές τεχνικές, χρησιμοποιούμε, ανάλογα την περίπτωση, κρημνούς δέρματος ή κρημνούς μυός και δέρματος.

Οι μυοδερματικοί κρημνοί που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι:

- Πλατύς ραχιαίος.

- Ορθός κοιλιακός.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου το θωρακικό τοίχωμα έχει ακτινοβοληθεί ή για μεγάλα ελλείμματα και δεν χρειάζεται προσθήκη σιλικόνης. Το δέρμα, μαζί με το υποδόριο λίπος που χρησιμοποιείται, είναι αυτό που περισσεύει στην κοιλιοπλαστική και η συρραφή γίνεται χαμηλά, ακριβώς πάνω από το εφηβαίο. Η επέμβαση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπερβολικά αδύνατα ή παχύσαρκα άτομα ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στην κοιλιά, που επηρέασαν την αιμάτωση του μυός.

Αποκατάσταση της θηλής και της άλω

Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης, όπου για την αποκατάσταση της θηλής χρησιμοποιούμε δέρμα από τον ίδιο το μαστό και για την άλω ένα δερματικό μόσχευμα από την άνω-έσω επιφάνεια του μηρού. Το χρωματικό ταίριασμα επιτυγχάνεται με κατάλληλο δερματοχρωματισμό.

Αποκατάσταση μαστού μετά από μερική μαστεκτομή

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση πραγματοποιείται με τη χρήση δερματικών κρημνών ή με τη χρήση προσθήκης σιλικόνης".

Σχετικά Άρθρα