ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από στόματος μινοξιδίλη: Συστάσεις για την τριχόπτωση

23 Απριλίου 2024, 10:00

images

Σε σύγκριση με την τοπική χρήση μινοξιδίλης για την τριχόπτωση, η χορήγηση χαμηλής δόσης από του στόματος μινοξιδίλης (LDOM) μπορεί να εξεταστεί όταν η τοπική εφαρμογή μινοξιδίλης είναι πιο ακριβή, αφήνει ανεπιθύμητα υπολείμματα προϊόντος, προκαλεί δέρμα ερεθισμό ή επιδεινώνει τη φλεγμονή. Αυτές είναι ορισμένες μεταξύ των βασικών συστάσεων που προέκυψαν ομόφωνα μεταξύ εμπειρογνωμόνων στο eDelphi που συσκέφθηκαν για να αναπτύξουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του LDOM. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανακάλυψαν ένα άμεσο όφελος του LDOM για την ανδρογενετική αλωπεκία, την σχετιζόμενη με την ηλικία λέπτυνση, την γυροειδή αλωπεκία, το telogen effluvium, την αλωπεκία έλξης, την αλωπεκία που προκαλείται από χημειοθεραπεία και την αλωπεκία που προκαλείται από ενδοκρινική θεραπεία.

«Η τοπική μινοξιδίλη είναι ασφαλής, αποτελεσματική, δεν απαιτεί ιατρική συνταγή και είναι εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία της πιο κοινής μορφής τριχόπτωσης, της ανδρογενετικής αλωπεκίας», δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η δερματολόγος Jennifer Fu, MD.

«Συχνά χρησιμοποιείται για άλλους τύπους τριχόπτωσης, ωστόσο οι κλινικοί γιατροί που θεραπεύουν την τριχόπτωση, γνωρίζουν ότι η χρήση τοπικής μινοξιδίλης μπορεί να είναι κακή για διάφορους λόγους», είπε. «Σε πολλούς ασθενείς, η τοπική μινοξιδίλη μπορεί να προκαλεί ξηροδερμία ή ερεθιστικές ή αλλεργικές αντιδράσεις."

Το LDOM αποτελεί πλέον μια δημοφιλή εναλλακτική λύση για ασθενείς, για τους οποίους η τοπική μινοξιδίλη είναι υλικοτεχνική πρόκληση, προκαλεί ερεθισμό ή δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνέχισε. Αν και η από του στόματος χορήγηση μινοξιδίλης δεν είναι πλέον ένας αντιυπερτασικός παράγοντας πρώτης γραμμής, δεδομένου του κινδύνου καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων παρενεργειών σε υψηλότερες αντιυπερτασικές δόσεις (10-40 mg ημερησίως), ένας αυξανόμενος αριθμός μικρών μελετών έχει τεκμηριώσει τη χρήση του LDOM σε δόσεις που κυμαίνονται από 0,25 mg έως 5 mg ημερησίως ως ασφαλής, αποτελεσματική επιλογή για διάφορους τύπους τριχόπτωσης.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συναινετική δήλωση θα καθοδηγήσει τους συναδέλφους μας που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το LDOM για τη θεραπεία της τριχόπτωσης σε ενήλικες και εφήβους ασθενείς τους», είπε η Δρ Fu.

Σχετικά Άρθρα