ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργία εξαιτίας καλλυντικών: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

04 Ιανουαρίου 2020, 09:10

images

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά είναι συνηθισμένες παρά τις εξελιγμένες φόρμουλες που χρησιμοποιούν οι μεγάλες εταιρίες στην παρασκευή των προϊόντων τους, καθώς πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος πιο ευαίσθητος και ένα προϊόν που δεν παρασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές παραμέτρους, ειδικά από εταιρίες χωρίς μεγάλες κλινικές μελέτες...

Ποια είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν: 

Η δερματίτιδα εξ επαφής αναπτύσσεται όταν μία ερεθιστική ουσία αντιδρά στην επαφή με το δέρμα. Ξεκινάει με κνησμό, κοκκινίλες και ξηρότητα και μπορεί να εξελιχθεί με τον ασθενή να παρουσιάζει τοπικά φυσαλίδες με υγρό. 

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι η δεύτερη νοσολογική οντότητα που σχετίζεται με την χρήση ακατάλληλων καλλυντικών. Την συναντούμε όμως κυρίως σε αλλεργικά άτομα και όχι στο γενικό πληθυσμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοκκίνισμα, κνησμό και όταν δεν ελεγχθεί άμεσα μπορεί να εμφανιστούν μέχρι ορατές βλάβες στο δέρμα σαν γραντζουνιές. 

Τα σημεία που εμφανίζεται η αλλεργική αντίδραση είναι συνήθως το πρόσωπο, τα χείλη, τα μάτια, τα αφτιά και ο λαιμός ενώ οι βλάβες μπορεί να προέρχονται από αρώματα, σαπούνι, κρέμες και άλλα, είτε αμέσως είτε μέρες μετά την χρήση.

Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πρέπει πρώτα από όλα να σταματήσουμε την χρήση του προϊόντος που υποπτευόμαστε ότι μας δημιούργησε το πρόβλημα. Με σύμφωνη γνώμη δερματολόγου να χρησιμοποιήσουμε αλοιφή με κορτιζόνη. Επίσης με την σύμφωνη γνώμη γιατρού να πάρουμε κάποια αντιβιωτικό σε κρέμα ή από στόματος όταν έχει μολυνθεί η περιοχή με την βλάβη.

Εάν έχουμε συχνά προβλήματα με τα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής καθαριότητας, πρέπει να κάνουμε πρώτα τεστ σε ένα σημείο του χεριού ή του ποδιού μας πριν χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα ένα νέο προϊόν. Και βέβαια να φροντίζουμε ώστε να αγοράζουμε από το φαρμακείο αντιαλλεργικά προϊόντα που μας συστήνει ο γιατρός.

ΠΗΓΗ

Journal of Allergy and Clinical Immunology

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα