ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αφυδατωμένο δέρμα για όσους δεν τρώνε και δεν πίνουν υγιεινά

18 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα και μερικές φορές τα ενυδατικά προϊόντα περιποίησης δέρματος δεν αρκούν για να βελτιώσουν την κατάσταση. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε ενυδατωμένοι, ξεκινώντας από τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. Μην ξεχνάμε ότι το δέρμα ορίζεται από την Ιατρική ως το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος καθώς δεν προστατεύει μόνο από τις εξωτερικές "επιθέσεις" αλλά και επιτελεί μέρος της οξυγόνωσης του οργανισμού.

Ακολουθούν τρόφιμα και ποτά που μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα μας:

Καφεΐνη

Ποτά όπως είναι ο καφές, το τσάι, κάποια αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη. Μέτριες ποσότητες καφεΐνης (περίπου 400 χιλιοστόγραμμα ή 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) συνήθως δεν συνδέονται με την αφυδάτωση, επειδή το νερό που εμπεριέχει το ρόφημα συχνά αντισταθμίζει τις αρνητικές επιδράσεις.

Ωστόσο, εάν καταναλώνουμε καφεΐνη αργότερα μέσα στην ημέρα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Sleep Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης ακόμη και 6 ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Τηγανητά φαγητά

Τα λιπαρά τηγανητά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα μας επειδή προκαλούν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι διουρητικό και σας κάνει να χάνετε νερό ουρώντας περισσότερο. Οι υπερβολικές ποσότητες μπορεί να συμβάλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού, και άρα του δέρματος. Η κατανάλωση αλκοόλ, εξαντλεί επίσης τα φυσικά αντιοξειδωτικά σας, καθιστώντας το δέρμα σας πιο ευαίσθητο σε βλάβες από παράγοντας όπως η ρύπανση και οι υπεριώδεις ακτίνες, εξήγησε η Δρ Whitney Bowe, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

Η Bowe είπε ότι αρκετοί από τους ασθενείς της που έχουν περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν παρατηρήσει ορατές βελτιώσεις στην ενυδάτωση, τη λάμψη και τη φωτεινότητα του δέρματός τους.

Πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή

«Καταναλώνουμε πολλά πρόσθετα σάκχαρα. Είναι παντού», είπε η Sue-Ellen Anderson-Haynes, διαιτολόγος, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας και ιδρύτρια του 360Girls&Women. Εάν το παρακάνετε, «πραγματικά καταστρέφετε τη διαδικασία του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας επιδιορθώνει και δημιουργεί κολλαγόνο», το οποίο είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα και την υγεία του δέρματος.

Σχετικά Άρθρα