ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

07 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Είναι ευρέως γνωστό ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος έχει πολλές επιδράσεις στην υγεία. Τώρα, ερευνητές ανακάλυψαν μια συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας, με την ύπαρξη υπερβολικού λιπώδους ιστού στο σώμα και της γνωστικής εξασθένησης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το υπερβολικό βάρος, με αυξημένη νοσηρότητα και υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο πολλών καταστάσεων, όπως είναι οι:

-Καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών,

-διαβήτης τύπου 2,

-αυξημένη αρτηριακή πίεση,

-εγκεφαλικό,

-καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου,

-αλτσχάϊμερ.

Μάλιστα, αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό λίπος μπορεί να έχει τόσο ψυχικές όσο και σωματικές επιπτώσεις. Ενώ σε μια άλλη νέα μελέτη, η οποία εμφανίζεται στο JAMA Network Open, Καναδοί ερευνητές μελέτησαν την παχυσαρκία περισσότερων από 9.000 συμμετεχόντων. Μέτρησαν τόσο το συνολικό σωματικό λίπος, όσο και τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό (VAT) - δηλαδή το λίπος που βρίσκεται κυρίως γύρω από τα όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα-.

Όλοι οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν δύο γνωστικά τεστ — το Τεστ Αντικατάστασης Ψηφιακών Συμβόλων (DSST) και τη Γνωστική Αξιολόγηση του Μόντρεαλ (MoCA) — για να αξιολογήσουν μια σειρά γνωστικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τις βαθμολογίες για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, μορφωτικό επίπεδο και ανιχνευμένη με μαγνητική τομογραφία, αγγειακή εγκεφαλική βλάβη, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο συνολικό σωματικό λίπος και ο υψηλότερος VTA συσχετίστηκαν σημαντικά με χαμηλότερες βαθμολογίες DSST και MoCA. Η συσχέτιση ήταν μεγαλύτερη στο DSST, το οποίο αξιολογεί την ταχύτητα επεξεργασίας, παρά στο MoCA, το οποίο είναι ένα πολυδιάστατο γνωστικό τεστ.

Σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο τεταρτημόριο (25%) της παχυσαρκίας, η απόδοση αυτών στο υψηλότερο τεταρτημόριο ήταν ισοδύναμη με επιπλέον 3 χρόνια γνωστικής γήρανσης. Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι απροσδόκητα, όπως είπε στο Medical News Today ο Δρ Anton Porsteinsson, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Φροντίδας, Έρευνας και Εκπαίδευσης για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ (AD-CARE) στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η μεγαλύτερη παχυσαρκία και το σωματικό λίπος συνδέονται με αυξημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική παχυσαρκία ήταν ένας παράγοντας κινδύνου για μειωμένες γνωστικές βαθμολογίες, ανεξάρτητα από παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, μορφωτικό επίπεδο και αγγειακή βλάβη του εγκεφάλου που ανιχνεύτηκε με μαγνητική τομογραφία».

Επίσης, ενισχύει τα ευρήματα από προηγούμενη μελέτη του Δουβλίνου, η οποία βρήκε συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα της κεντρικής παχυσαρκίας, και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.


Σχετικά Άρθρα