ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το παιδί και ο έφηβος που μελετάει, χρειάζεται σωστή διατροφή

25 September 2020, 16:00

images

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και ειδικά αυτά που έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα με ξένες γλώσσες, εξετάσεις και άλλες δοκιμασίες, είναι σημαντικό όχι μόνο να τρώνε αρκετά αλλά και να καταναλώνουν τις τροφές εκείνες που θα τους δώσουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Κι επειδή ο εγκέφαλος "τρέφεται" με γλυκόζη, οι σύνθετοι, υγιεινοί υδατάνθρακες είναι το πρώτο απαραίτητο συστατικό στην διατροφή παιδιών και εφήβων. Μαύρο ή και πολύσπορο ψωμί, μπάρες με δημητριακά ολικής άλεσης και σταφίδες, μούσλι, φρυγανιές με μέλι και μπανάνα, ταχίνι με κακάο για την επάλειψη του ψωμιού, είναι τα πιο σημαντικά. 

Ειδικά για το πρωινό του παιδιού και το σνακ που θα πάρει μαζί του στο σχολείο, συστήνονται τα παραπάνω αλλά επίσης όλα τα φρούτα, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί. Αυτό που θα πρέπει να αποφύγει το παιδί και ο έφηβος για δύο λόγους είναι τα λιπαρά αρτοποιήματα (τυρόπιττες και άλλες μορφές πίτας αγνώστου ποιότητας, κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια) καθώς το φορτώνουν με περιττές θερμίδες και δίνουν ενέργεια τόσο γρήγορα, όσο και τελειώνει, με αποτέλεσμα να αφήνει το παιδί μετά από λίγη ώρα πεινασμένο...

Μερικά γεύματα κατάλληλα για μαθητές που έχουν αυξημένες ανάγκες εγκεφαλικής λειτουργίας είναι:

Σάντουιτς ή τοστ με τυρί, λαχανικά, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αυγό, τόνο, φαλάφελ και λαχανικά.

Ζυμωτό ψωμί με πάστα ελιάς, ντομάτα και αγγούρι.

Τορτίγια με μπανάνα, μέλι και ξηρούς καρπούς.

Πολύσπορο ψωμί με αλειφόμενο τυρί και αγγούρι.

Σπιτική πίτα από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς χωρίς πολλά βούτυρα ή λάδια.

Σπιτικά κουλουράκια ή μπάρες δημητριακών.

Φρουτοσαλάτες σκέτες ή με γιαούρτι.

Ξηροί καρποί.

Εκτός από τους υδατάνθρακες, το παιδί χρειάζεται και πρωτεΐνες που πρέπει να αποτελούν το 30% της καθημερινής διατροφής του. Πρέπει να αποφεύγουμε ωστόσο τα επεξεργασμένα κρέατα και να προτιμούμε τα φρέσκα. Αντί να βάζουμε στο σάντουιτς του παιδιού αλλαντικά, καλύτερο είναι να βάζουμε λίγο βραστό ή ψητό κοτόπουλο. Επίσης χρήσιμο είναι τα παιδιά να τρώνε κάθε εβδομάδα κόκκινο κρέας αλλά όχι πολύ συχνά. ιδανικά μπορεί να τρώνε δυο φορές την εβδομάδα μοσχάρι ή χοιρινό ή αιγοπρόβατο, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι (ακόμα κι αν είναι τόνος σε κονσέρβα ή κροκέτες), 2 φορές την εβδομάδα λευκό κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα και μία φορά την εβδομάδα να τρώνε μόνο όσπρια και λαχανικά χωρίς καθόλου ζωική πρωτεΐνη.


Σχετικά Άρθρα