ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το γαλακτικό οξύ αναζωογονεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού

09 September 2022, 09:00

images

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Simmons Cancer Center του UT Southwestern, αναφέρει ότι το γαλακτικό οξύ, ένα μεταβολικό υποπροϊόν που παράγεται από τα κύτταρα κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης, μπορεί να αναζωογονήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το εύρημα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για την ενίσχυση της αντικαρκινικής επίδρασης των ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης.

"Το γαλακτικό οξύ που συνήθως θεωρούμε ως απόβλητο προϊόν, φαίνεται να έχει έναν μέχρι τώρα μη αναγνωρισμένο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου", δήλωσε ο καθηγητής Jinming Gao, Ph.D. και μέλος του Harold C. Simmons Comprehensive Cancer Center, ο οποίος ηγείτο της μελέτης μαζί με άλλα μέλη του Κέντρου, τον Baran Sumer και τη Bo Li.

Το γαλακτικό οξύ, χρησιμοποιείται συνήθως στο διάλυμα Ringer, το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως για την αντικατάσταση υγρών μετά από απώλεια αίματος λόγω τραύματος, χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρών εγκαυμάτων ή για τη θεραπεία μιας κατάστασης που ονομάζεται μεταβολική οξέωση. Ενώ το γαλακτικό οξύ (γαλακτικό με ένα επιπλέον πρωτόνιο), έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη του καρκίνου και την καταστολή του ανοσοποιητικού, οι επιδράσεις του γαλακτικού στον καρκίνο και την ανοσία ήταν ασαφείς.

Για να αποσαφηνίσουν αυτή την κατάσταση, ο Δρ Gao και οι συνεργάτες του έκαναν ενέσεις γαλακτικού σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου ή μελάνωμα, ενώ άλλα ποντίκια με όγκο έλαβαν ενέσεις γλυκόζης. Ενώ η γλυκόζη είχε μικρή επίδραση, η ανάπτυξη του όγκου μειώθηκε σημαντικά σε ποντίκια που έλαβαν γαλακτικό. Όταν οι ερευνητές δοκίμασαν το ίδιο πείραμα σε ποντίκια με γενετική έλλειψη Τ-λεμφοκυττάρων, αυτό το όφελος κατά του όγκου έπαψε να επιδρά, υποδηλώνοντας ότι το γαλακτικό, φαινόταν να ασκεί τα αποτελέσματά του μέσω αυτού του ανοσοκυτταρικού πληθυσμού.

Η χορήγηση μόνο γαλακτικού δεν εξάλειψε πλήρως τους όγκους. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές προσέθεσαν έναν κοινώς χρησιμοποιούμενο αναστολέα του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου, περίπου τα μισά ποντίκια απαλλάχθηκαν εντελώς από τους όγκους.

Ο Δρ Gao είπε ότι τα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι το γαλακτικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμπληρώσει τις υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, όπως αναστολείς σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, εμβόλια για τον καρκίνο και θεραπεία κυττάρων CAR-T - μια θεραπεία καρκίνου στην οποία τα Τ κύτταρα που έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν συγκεκριμένους τύπους όγκων, επεκτείνονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια αυτό χορηγείται στους ασθενείς. 

Υποδηλώνει, τέλος, ότι η άσκηση, η οποία φυσικά αυξάνει τα επίπεδα του γαλακτικού, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου ή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο Δρ Gao και οι συνεργάτες του, σχεδιάζουν να διερευνήσουν αυτά τα θέματα σε μελλοντικές μελέτες.



Σχετικά Άρθρα